Lauri, 18, ajelee satoja kilometrejä vain huvikseen: "Kun sain kortin, ajoin 18 tuntia putkeen"

Ei täällä oo muuta tekemistä! Autossa on sitä paitsi usein parempi meno kuin baarissa, kivijärveläinen Lauri Ruusuvirta, 18, tuumaa.

Hyvä meininki syntyy kavereista, kunnon poppikoneesta ja itse matkasta. Siitä, että ajetaan porukalla iltakahville Kyyjärven Shellille (44 km) tai Viitasaaren ABC:lle (65 km) – tai viikonloppuna Jyväskylään (131 km) asti.

– Suurin osa mun ikäisistä ja vähän nuoremmistakin viettää vapaa-aikansa auton kyydissä. Joskus harvoin pidetään mökkibileitä, Ruusuvirta kertoo.

– Kivijärvellä ei oo arkena mikään paikka auki iltayhdeksän jälkeen eikä nuoremmat pääse viikonloppuna baariin. Sen takia pitää lähteä muualle.

Auto on myös ainoa keino päästä liikkeelle, sillä julkista liikennettä ei ole.

Yhtenä viikonloppuna 1 800 kilometriä

Lauri Ruusuvirta on aina tykännyt autoista. Hänellä oli ollut 11 autoa jo ennen kuin hän sai ajokortin neljä kuukautta sitten. Hän on treenannut ajamista vuosikaudet pellolla, metsäautoteillä ja jääradalla.

– Kun sain kortin, ajoin 18 tuntia putkeen! Mittariin tuli 1 800 kilometriä perjantain ja sunnuntain välisenä aikana.

Sen jälkeen hän on ajanut jo hurjat 50 000 kilometriä. Osa on kertynyt päivittäisistä koulumatkoista Viitasaarelle, missä hän opiskelee talonrakennusta ammattiopistossa.

Alla on nyt musta farmari-Bemari. Siis juuri sellainen valtateiden ”kauhu”, jollaisia yleisönosastoissa siunaillaan. Auto, jolla pääsee todella lujaa – jos haluaa.

– Mä yritän ajaa suurin piirtein maltillisesti. Välillä tulee mentyä kovempaa, eikä siinä ajaessa silloin mieti, että tässä voisi henki lähteä.

– Kolariuutiset saa kyllä miettimään omaakin vauhtia, hän tunnustaa.

Nuoren miehen kaveriporukassa ollaan tarkkoja siitä, että kuski on aina selvänä. Hän ei ole itse koskaan ajanut humalassa eikä ole mennyt humalaisen kyytiin. Samaa sanoo nimettömänä esiintyvä nuori nainen Hannonsalmen kaupalla.

– En varmasti mene humalaisen kyytiin, nainen vakuuttaa ja kertoo tunteneensa Kinnulan kolarissa menehtyneen ­17-vuotiaan tytön.

Lauri Ruusuvirta kertoo olevansa melkein aina kuskina, koska tykkää ajamisesta niin paljon. Kyytiläiset voivat ottaa kaljaa ja viikonloppuisin he usein ottavatkin.

Aikuisesta se kuulostaa pöljältä: Juoda nyt kaljaa autossa! Nuorille se on ihan normijuttu.

– Mieti vähän: iso kaljapakki maksaa kaupassa suurin piirtein saman kuin pari-kolme kaljaa baarissa.

Rahat autoiluun kesätöistä

Mutta miten ihmeessä opiskelija rahoittaa autoilunsa? Siihenhän täytyy mennä valtavasti rahaa.

– Työllä mä tän maksan. Oon kesät turvesuolla ja teen ympäripyöreitä päiviä.

Uusille kansanedustajille hän lähettää terveisiä: autoiluun liittyviä maksuja pitäisi saada alemmas, koska pikkupaikkakunnilla välimatkat ovat pitkiä eikä ilman ajokorttia ja autoa pärjää.

– Rahat menee aika hyvin veroihin, vakuutuksiin ja polttoaineisiin sekä auton kunnossa pitämiseen!

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .