Lauri Törhönen pyysi anteeksi häirintätapauksia

Kohuohjaajan uusin hanke ei ole saanut rahoitusta Elokuvasäätiöltä.

Mediamylläkän keskipisteeseen ahdistelusyytösten takia joutunut elokuvaohjaaja Lauri Törhönen taipui torstaina pyytämään anteeksi henkilöiltä, joita hän on häirinnyt.

– Yleisradion 31.1. minusta julkaiseman jutun johdosta esitän anteeksipyyntöni niille henkilöille, joita olen katsomalla, koskemalla tai puhumalla häirinnyt, Törhönen kirjoitti STT:lle sähköpostitse lähettämässään lyhyessä, vain kolmen rivin mittaisessa tiedotteessa.

– Jutussa esitettyjä kertomuksia en julkisuudessa kommentoi, Törhönen jatkoi.

Yle julkaisi keskiviikkona jutun, jossa parikymmentä Ylen haastattelemaa naista syyttää Törhöstä seksuaalisesta häirinnästä. Myös 15 Long Play -julkaisun haastattelemaa naista syyttää Törhöstä häirinnästä.

Haastateltujen mukaan Törhösen käytös jatkui ainakin 1980-luvulta 2000-luvulle. Törhösen kerrotaan ahdistelleen naispuolisia opiskelijoita muun muassa toimiessaan Taideteollisen korkeakoulun professorina vuosina 1995–2006.

Törhösen kerrotaan myös ahdistelleen naispuolisia näyttelijöitä elokuva- ja tv-tuotantojen yhteydessä.

Leffa Hitleristä Imatralla?

Törhönen, 70, on kertonut valmistelevansa elokuvaa Adolf Hitlerin Suomen-vierailusta kesäkuussa 1942. Hitler vieraili pikaisesti Imatralla marsalkka Mannerheimin 75-vuotispäivänä. Törhönen julkaisi viime vuonna aihetta käsittelevän Mannerheimin kuokkavieras -romaanin.

Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtajan Lasse Saarisen mukaan Törhönen ei ole hakenut säätiöltä tuotantotukea elokuvaa varten. Vuonna 2016 Törhönen haki hanketta varten säätiöstä käsikirjoitusapurahaa, mutta ei sitä saanut.

Saarisen mukaan elokuvasäätiössä ei ole ohjeistusta siitä, miten esimerkiksi ohjaajaan kohdistettujen ahdistelusyytösten tulisi vaikuttaa säätiölle tehtyihin rahoitushakemuksiin.

– Meitä ohjaavassa opetus- ja kulttuuriministeriössä selvitetään parhaillaan tätä asiaa, Saarinen sanoi STT:lle.

Saarinen ei usko, että Törhönen olisi nyt nousseen kohun keskellä hakemassa rahoitusta elokuvahankkeelleen.

– Yllättyisin suuresti, jos meille tällainen hakemus tulisi.

Koulutusta luvassa

Elokuvatuottajien järjestö kertoi lokakuussa valmistelevansa alalle eettisiä ohjeita seksuaaliseen häirinnän ja ahdistelun kitkemiseksi. Elokuvatuottajat ry:n toiminnanjohtajan Sari Väänäsen mukaan ohjeet ovat juuri valmistuneet. Ne on tarkoitus julkaista ensi viikolla.

Ohjeistus laadittiin yhteistyössä muun muassa Suomen elokuvaohjaajaliiton, Suomen Näyttelijäliiton, Aalto-yliopiston ja Suomen elokuvasäätiön kanssa. Tarkoituksena on järjestää kevään mittaan koulutusta elokuva-alan työntekijöille ja esimiehille uusiin ohjeisiin liittyen.

Väänäsen mukaan Törhösen nimi ei noussut millään lailla esille häirinnän vastaisia ohjeita valmisteltaessa.

– Olin kyllä kuullut huhuja häneen liittyen, mutta se laajuus, systemaattisuus ja pitkäkestoisuus mitä tässä näyttää olevan, on järkytys, Väänänen sanoi STT:lle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hymyilevä mies -elokuvan ohjaaja protestoi Törhöstä vastaan opiskeluaikanaan