Lautakunta: Liikenneyhtiön korvattava bussin mysteerimyöhästymisen jälkeen taksilla töihin huristaneen asiakkaan kulut

Kuluttajariitalautakunnan mielestä työmatkalainen oli oikeutettu käyttämään taksia muun muassa siksi, ettei HSL pystynyt osoittamaan, mistä viivästys johtui.

Kuluttajariitalautakunta suosittaa tänään julkaistussa päätöksessään, että Helsingin seudun liikenne (HSL) korvaa taksin, jonka espoolaisasiakas tilasi HSL:n bussin myöhästyttyä selittämättömästä syystä.

Bussia turhaan yli puoli tuntia odotellut hyppäsi pirssiin, jotta ehtisi ajoissa töihin.

Valituksen tehnyt kuluttaja oli yrittänyt matkustaa bussilla töihin Espoon Tapiolasta Helsingin Meilahteen alkuillasta viime vuoden helmikuussa. Bussi ei kuitenkaan saapunut ajallaan pysäkille. Kuluttaja soitti HSL:ään, josta kerrottiin, että kaiken pitäisi olla kunnossa. Myöskään HSL:n sähköiset opastimet eivät kertoneet viivästyksistä. Kuluttaja jäi odottamaan seuraavaa vastaavan linjan bussia, mutta sekään ei ilmestynyt.

Tämän jälkeen kuluttaja tilasi taksin, jolla matka työpaikalle maksoi 19,10 euroa.

HSL katsoi, ettei se ollut vastuussa kuluista, koska aikataulut ovat arvioaikoja ja kuluttajan pitää varautua häiriöihin. Kuluttajalla olisi ollut käytössään muitakin reittivaihtoehtoja. Tapahtuma ei HSL:n mukaan johtunut sen toiminnasta, eikä vuoron myöhästyminen ollut peruste korvaukseen. HSL ei kuitenkaan pystynyt selvittämään, mistä viivästys johtui.

Kuluttajariitalautakunnan mukaan työmatkalainen oli oikeutettu käyttämään taksia HSL:n laskuun muun muassa siksi, että myöhästyminen oli merkittävä, eikä HSL pystynyt osoittamaan, mistä viivästys johtui.

Lautakunta totesi ratkaisussaan, että HSL:n pysäkkiaikataulut ovat arvionvaraisia ja jo yksin tämän perusteella kuluttajan oli tullut varautua vähäisiin aikataulupoikkeamiin, vaikkei niille olisi ollut mitään erityistä syytä. Toisaalta varsinkin pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä kuluttaja voi perustellusti edellyttää, että poikkeamat eivät ole merkittäviä. Lautakunta piti tapahtunutta aikataulupoikkeamaa merkittävänä. Koska muuta perusteltua syytä ei ollut näytetty, lautakunta katsoi, että viivästys oli johtunut HSL:n puolella olevasta huolimattomuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Oliko Jari Aarnio huumeita Suomeen järjestellyt Pasilan mies? Hovioikeus antaa tuomionsa tänään aamupäivällä

Osa naisista jättää kohdunkaulan syöpäseulonnat väliin Keski-Suomessa – "Nuoremmilla ikäluokilla ei ehkä ole samalla tavalla huolta omasta terveydestä"

Puhemies Vanhanen: Munuaiskasvainten syy oli syöpä, hoidettu leikkaamalla

Ilmastoministeri Mikkonen pitkän aikavälin tavoitteesta: Tärkeintä saada yhteisymmärrys 2050 tavoitteesta, 2030 joutuu odottamaan

Uusi hätäkeskusjärjestelmä kutsuu helikopterin paikalle aiempaa herkemmin – potilaita lääkärikopteri kohtaa harvemmin

Viitasaarelta löytyy erikoinen ja kiehtova veistospuisto – sunnuntaina Tuulensuun puiston veistoksia esitellään ja keskustellaan yhteisöllisyydestä

Karstulassa voit olla entisajan lapsi – Satusivellin -tapahtuma huipentuu torstaina Kruukkilassa

Toivottavasti viikonloppuna tuulee – Keitele Regatta starttaa Äänekoskelta ja maali on Viitasaarella

Jyväskylän yliopisto vaihtoi profiilikuvat sateenkaariväreihin – Pride-tempaus kummastuttaa ihmisiä Tapio Puolimatkan takia

Poika kuristi isäänsä ja vei veitsen kurkulle Muuramessa – tuomittiin ehdollista vankeutta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.