Lautamiesten poliittiset kytkökset jäävät edelleen pimentoon

Käräjäoikeuksien lautamiehille eli maallikkotuomareille on tulossa velvollisuus ilmoittaa sidonnaisuutensa julkiseen rekisteriin ensi keväästä lähtien.

Lautamiesten valintaan liittyvä poliittinen sidonnaisuus ei kuitenkaan ole tulossa rekisteriin näkyviin.

– En usko, että tulee, koska lähtökohtana on se, että lautamiehet ilmoittavat samat tiedot kuin tuomaritkin, oikeusministeriön ylitarkastaja Jennimari Huovinen sanoo.

Kunnanvaltuusto nimeää lautamiehet käytännössä kunnan poliittisten voimasuhteiden pohjalta, joten lautamiehet valitaan puolueiden mandaateilla.

Päättävien elinten paikat näkyviin

Näillä näkymin lautamiesten on ilmoitettava rekisteriin tietoja esimerkiksi elinkeinontoiminnastaan sekä luottamus- ja hallitustehtävistä yhdistyksissä, julkisyhteisöissä ja kunnissa.

– Elinkeinotoiminnasta pitäisi ilmoittaa esimerkiksi omistukset yrityksissä. Kaikkein tavanomaisimpia harrastustoimintaan liittyvä asioita ei tarvitse ilmoittaa. Jos osallistuu esimerkiksi jalkapallokerhon toimintaan, mutta ei ole sen päättävissä elimissä, ilmoitusvelvollisuutta ei ole. Sitten voisi jo olla, jos kuuluu kerhon päättäviin elimiin, Huovinen konkretisoi.

Vastaava ilmoitusvelvollisuus on jo tuomareilla ja oikeuden asiantuntijajäsenillä, kuten vakuutusoikeuden lääkäreillä. Tuomarien on ilmoitettava esimerkiksi taloyhtiön hallitukseen kuuluminen.

Käyttöön ensi vuonna

Sähköinen julkinen rekisteri tulee Huovinen mukaan käyttöön ensi vuoden alkupuolella ja kattaa aluksi tuomarien sekä asiantuntijajäsenten sidonnaisuudet. Ilmoitusvelvollisuuden lautamiehiin laajentava lakimuutos taas menee näillä näkymin syksyllä eduskunnan hyväksyttäväksi ja tullee voimaan ensi keväänä.

Sidonnaisuusilmoituksilla pyritään varmistamaan etukäteen, että oikeusjuttua ratkaiseva kokoonpano on esteetön myös lautamiesten osalta.

Lautamieskokoonpanossa on yleensä tuomari ja kaksi lautamiestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

CMI jalkautui Jyväskylän kouluihin: kasiluokkalaisten saaman tehtävän ratkaisi yksi oppilas – "Hän oivalsi saman kuin presidentti Martti Ahtisaari aikanaan"

Jyväskylä irtisanoo vanhusten kotihoidon ostopalvelusopimukset Mehiläisen, Attendon ja Jyväskylän Hoivapalvelujen kanssa – Kaupungin oman tuotannon rinnalla vaihtoehtona on palveluseteli

Jyväskylän avoterveydenhuollon palvelujohtaja on valittu – Tällä hetkellä tehtävää hoitava valittiin varasijalle

Luke ennustaa lihan ja maidon kulutuksen romahtavan

Lasten suosima silta lahosi leikkipuistossa Jyväskylän Nenäinniemessä – kaupungin reaktio yllätti asiasta raportoineen Annan

Jämsän kaupungin organisaatio menee uusiksi – Torstaina alkaneet yt-neuvottelut koskevat enintään 30 työntekijää

Posti, vanhukset ja eläkkeet jälleen kyselytunnin asialistalla, perussuomalaiset huolissaan hallinto-oikeuksien ruuhkista

EU-komissio vaatii Britanniaa nimeämään komissaariehdokkaan vetoamalla oikeuteen

Poliisitutkinta käynnistyi kehitysvammaisten ryhmäkodissa Jyväskylässä – käyttivätkö ohjaajat väärin asukkaiden rahoja?

Migri: EIT:n päätöksessä on kyse arviointivirheestä viraston riskianalyysissä – ei tietoa, kuinka moneen turvapaikkapäätökseen virhe on vaikuttanut

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.