Lavrov Oulussa: Venäjä on vastaanottanut yli miljoona pakolaista Ukrainasta

Hyvä naapuruus, taloudellinen yhteistyö ja matkailu. Niihin Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov keskittyi puheenvuorossaan Oulussa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Kansainvälisiä kysymyksiä, kuten Syyrian ja Ukrainan tilanteita, sivuttiin vain lyhyesti. Lavrov tapasi Oulussa ulkoministeri Timo Soinin (ps.) Barentsin euroarktisen neuvoston kokouksen yhteydessä.

– Venäjän ja Suomen välinen raja on esimerkki hyvästä naapuruudesta, Lavrov sanoi.

Lavrovin mukaan Suomen ja Venäjän presidentit ovat samaa mieltä siitä, että ulkoiset tekijät eivät saa vaikuttaa maiden hyviin suhteisiin ensisijaisesti talouden alalla.

– Olemme tukeneet Suomen hallituksen päätöstä jatkaa hanketta, jonka tarkoituksena on ydinvoimalan rakentaminen.

Lavrov kiitteli keskustelua Soinin kanssa ja lisäsi, että ulkoministerit tapasivat toista kertaa kahden viikon sisällä. Edellinen tapaaminen oli YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa. Hän mainitsi myös muita maiden johtavien poliitikkojen tapaamisia. Lavrovin mukaan yhteisiä ponnistuksia jatketaan, koska Suomen ja Venäjän alueet, elinkeinoelämä ja tavalliset ihmiset ovat kiinnostuneita yhteistyöstä.

– Suomalaiset ystävämme sanoivat, että teillä on hyvä sananlasku: Poika oppii isältä ja naapuri naapurilta.

"Venäjä ottaa vastaan pakolaisia Ukrainasta"

Lavrov kertoi keskustelleensa Soinin kanssa myös "polttavista ja ajankohtaisista" kysymyksistä, kuten Syyrian tilanteesta ja taistelusta terrorismia vastaan.

Soinin mukaan ministerit käsittelivät myös Ukrainan tilannetta. Soini luonnehti lyhyessä puheenvuorossaan tapaamista erittäin hyväksi ja asiapitoiseksi. Ministerit eivät kertoneet, millaista keskustelua he olivat käyneet esimerkiksi Syyrian tilanteesta.

Eurooppaan saapuvista pakolaisista kysyttäessä Lavrov muistutti, että suurin osa Syyriasta pakenevista ihmisistä otetaan vastaan lähialueella, kuten Turkissa, Jordaniassa ja Iranissa.

Lavrov korosti, että Venäjä on tukenut esimerkiksi Jordaniaa taloudellisesti ja lähettänyt paikalle humanitaarista apua. Lavrov nosti esiin Ukrainasta Venäjälle saapuvat turvapaikanhakijat. Hänen mukaansa Venäjä on ottanut vastaan yli miljoona ukrainalaista pakolaista.

– He ovat valinneet Venäjän turvapaikaksi, ja me kansainvälisen oikeuden ja velvollisuuksiemme mukaan autamme heitä. Se on tärkeää, koska nämä pakolaiset ovat lähtöisin veljesmaastamme.

Venäjä ja Yhdysvallat neuvottelevat hävittäjien lennoista

Aiemmin keskiviikkona Lavrov kertoi Yhdysvaltojen ilmoittaneen, ettei se lähetä korkean tason sotilaallista delegaatiota Venäjälle keskustelemaan yhteistyöstä Syyriassa eikä ole valmis vastaanottamaan Venäjän delegaatiota.

Ministerin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ehdotti asiaa vieraillessaan New Yorkissa syyskuussa. Lavrovin mukaan Yhdysvallat ja Venäjä ovat lähellä sopimuksen aikaansaamista neuvotteluissa, joissa yritetään sopia yhteisistä säännöistä hävittäjien lennoista Syyriassa. Yhdysvaltojen puolustusministeri Ash Carter sanoi, että neuvotteluissa on edistytty, mutta mitään ei ole vielä lyöty lukkoon. Venäjä aloitti ilmaiskut Syyriaan syyskuussa. Yhdysvallat on tehnyt niitä jo pitempään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lavrovin ja Soinin tapaamisen turvatoimet "ykköskategoriaa"