Lehdistön työehtosopimus hyväksyttiin

Journalistiliitto jätti lakkovaroituksen tv- ja elokuvatuotantoihin.

Lehdistön uudet työehdot on hyväksytty. Sekä työntekijäpuolen että työnantajapuolen hallinnot hyväksyivät uuden työehtosopimuksen, kertoo Journalistiliitto.

Sopimuskausi jatkuu tammikuun loppuun 2020 saakka.

Sopimuskaudella korotetaan palkkoja kaksi kertaa: ensi vuoden helmikuussa ja keväällä 2019. Ensimmäinen 1,6 prosentin korotus koostuu 1,1 prosentin yleiskorotuksesta ja 0,5 prosentin yrityskohtaisesta erästä. Toinen korotus on yhteensä 1,8 prosentin suuruinen.

Lehdistön vuosi- ja talvilomat säilyvät ennallaan. Kilpailukykysopimuksen mukainen 24 tunnin vuosittainen työajan pidennys jatkuu.

Journalistiliiton valtuusto hyväksyi perjantaina myös muun muassa kustannustoimittajien sekä Yleisradion ohjelmatyöntekijöiden ja freelancereiden työehdot.

 

Työnseisaus uhkaa joulukuussa

 

Journalistiliitto kertoi perjantaina jättäneensä valtakunnansovittelijalle lakkovaroituksen ja julistanut ylityökiellon elokuva- ja tv-tuotantoihin. Työnseisaus alkaa 15. joulukuuta päivällä ja päättyy runsasta vuorokautta myöhemmin, ellei sopua synny.

Työnseisauksen kohteena ovat kaikki Suomen elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöt. Liiton julistama ylityökielto alkoi perjantaina.

Työtaistelutoimet koskevat sekä järjestäytyneitä että järjestäytymättömiä työntekijöitä ja tuotantoyhtiöitä, liitto kertoo. Vastaavista työtaistelutoimista on päättänyt myös Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto.

Riitaa on erityisesti palkankorotusten suuruudesta.

Työehtosopimukset puuttuvat myös elokuva- ja tv-tuotantojen henkilöstövuokrausyritykseltä Mediaringiltä, Sanoman radioilta ja audiovisuaalisen alan kääntäjiltä.