Lehmänmaidon yhteyttä diabetekseen tutkitaan vielä

Runsas maidon käyttö varhaislapsuudessa saattaa altistaa tyypin 1 diabetekselle. Toistaiseksi näyttö on riittämätöntä ja hajanaista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkijan Sari Niinistön mukaan nykyisen tutkimustiedon perusteella ei voida laatia maitoon liittyviä ravitsemussuosituksia, joilla voitaisiin ehkäistä tyypin 1 diabetesta. Ei myöskään tiedetä, mikä tekijä maidossa mahdollisesti altistaa tyypin 1 diabetekselle.

Tutkijat ovat ehdottaneet, että liian varhainen altistuminen lehmänmaidon proteiinille saattaisi johtaa ohutsuolen tulehdukseen, häiriintyneeseen puolustusvasteeseen sekä lisääntyneeseen suoliston läpäisevyyteen ja siten nostaa tyypin 1 diabeteksen riskiä.

Myös lehmänmaidon ja ihmisen insuliinin rakenteellinen samankaltaisuus saattaisi johtaa siihen, että elimistön puolustusjärjestelmä reagoisi virheellisesti ja johtaisi haimasolujen tulehdukseen.

Maidon, kuten muidenkin ravintotekijöiden, yhteyttä tyypin 1 diabetesriskiin tutkitaan aktiivisesti useissa tutkimuksissa.

Suomessa TRIGR-tutkimuksessa selvitetään, voidaanko diabetesta ehkäistä antamalla imeväisikäisille tavanomaisen äidinmaidonkorvikkeen sijaan korviketta, josta maitoproteiinit on pilkottu.

Toistaiseksi edes diabeteksen riskiperheissä ei ole lähdetty lehmänmaidon käyttörajoituksiin. Pienten vauvojen syöttämisessä pätevät tutut ohjeet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Media: PS-nuoret hylkäsivät puoluejohdon vaatiman sääntömuutoksen

Jyväskylän kaupunki salaa valtaosan Alvan myyntiä selvittäneestä konsulttisopimuksesta – "Kaupunki tuntuu toimineen tosi kevyillä perusteilla", arvioi tutkija

Mänttä-Vilppulan kohutun lentokenttähankkeen sopimus herättää paljon kysymyksiä: "Ei tunnu olevan oikein päätä eikä häntää"

Kohu Mänttä-Vilppulan rakennushankkeesta ei näytä hätkäyttävän Tahkolla ja Luumäellä – "Ei ole ilmennyt mitään sellaista, mistä pitäisi olla huolestunut"

Kommentti: Repimisestä rakentamiseen

Kyyjärveläisen Ilpo Sääksjärven elämä on muuttumassa irtisanomisen seurauksena – "Olen miettinyt, millä tavalla työnantaja valitsee irtisanottavat"

Henkilöauto päätyi yöllä ojaan Saarijärvellä – kuljettajaa ei löydetty

Yön uutiskooste: Oslossa ylipistosairaalan työntekijällä on todettu koronavirustartunta, Wall Streetilla heikoin viikko sitten vuoden 2008 finanssikriisin

Opettajankoulutukseen hakeville on tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhteinen soveltuvuuskoe – “Sukupuoli ei ole arviointikriteeri”

Ajatustyössä täytyy osata sanoa ei – keskitytkö oikeisiin asioihin?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.