Lehti: Muistisairas jätettiin hankeen – paleltui hengiltä

Muistisairas nainen paleltui hengiltä Haukiputaalla talvella, kertoo Potilaan Lääkärilehti. Vanhus oli kävellyt sisävaatteissa ja Aino-tossuissa Haukiputaan keskustan läpi vilkkaimpaan ruuhka-aikaan. Ulkona oli 20 astetta pakkasta ja kova tuuli. Lopulta hänet löydettiin illalla istumassa meren rannalta. Ruumiinlämpö oli laskenut 16 asteeseen, eikä sairaalassakaan voitu pelastaa naista.

Naisen tytär Ulla-Maija Vähälä ihmettelee, että hätäkeskukseen soitettiin päivän aikana vain yhdestä havainnosta. Vähälä myös pohtii onko kysymys heitteillejätöstä, jos ei puututa sisävaatteissa talvella ulkona kulkevan vanhuksen asioihin.

– Puhelu hälytyskeskukseen voi pelastaa ihmisen. Pakkasessa tai sateessa tarpova ihminen voi joku päivä olla myös sinun omaisesi, Vähälä sanoo Potilaan Lääkärilehdessä.

Muistiliiton mukaan Suomessa muistisairaus koskettaa jo yli miljoonaa suomalaista joko suoraan tai välillisesti. Joka päivä 36 suomalaista saa diagnoosin muistisairaudesta ja luvun arvellaan kasvavan tulevaisuudessa. Suomessa katoaa lähes päivittäin muistisairaita ihmisiä.

Muistiliitto aloitti tapauksen takia Välitä.Muista! -viestintäkampanjan, jonka tavoitteena on herättää kansalaiset toisistaan välittämiseen.

Potilaan lääkärilehden uutinen löytyy täältä.