Lehti: Muistisairas jätettiin hankeen – paleltui hengiltä

Muistisairas nainen paleltui hengiltä Haukiputaalla talvella, kertoo Potilaan Lääkärilehti. Vanhus oli kävellyt sisävaatteissa ja Aino-tossuissa Haukiputaan keskustan läpi vilkkaimpaan ruuhka-aikaan. Ulkona oli 20 astetta pakkasta ja kova tuuli. Lopulta hänet löydettiin illalla istumassa meren rannalta. Ruumiinlämpö oli laskenut 16 asteeseen, eikä sairaalassakaan voitu pelastaa naista.

Naisen tytär Ulla-Maija Vähälä ihmettelee, että hätäkeskukseen soitettiin päivän aikana vain yhdestä havainnosta. Vähälä myös pohtii onko kysymys heitteillejätöstä, jos ei puututa sisävaatteissa talvella ulkona kulkevan vanhuksen asioihin.

– Puhelu hälytyskeskukseen voi pelastaa ihmisen. Pakkasessa tai sateessa tarpova ihminen voi joku päivä olla myös sinun omaisesi, Vähälä sanoo Potilaan Lääkärilehdessä.

Muistiliiton mukaan Suomessa muistisairaus koskettaa jo yli miljoonaa suomalaista joko suoraan tai välillisesti. Joka päivä 36 suomalaista saa diagnoosin muistisairaudesta ja luvun arvellaan kasvavan tulevaisuudessa. Suomessa katoaa lähes päivittäin muistisairaita ihmisiä.

Muistiliitto aloitti tapauksen takia Välitä.Muista! -viestintäkampanjan, jonka tavoitteena on herättää kansalaiset toisistaan välittämiseen.

Potilaan lääkärilehden uutinen löytyy täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Turverekka syttyi palamaan kesken ajon Petäjävedellä: kuljettaja huomasi, että hytin alta nousee savua

Kansanedustaja Petri Honkonen täsmentää luottamustoimiaan ja poissaolojaan: "Kokoukset olivat lähes säännönmukaisesti päällekkäin"

Lahteen saapui viime vuonna kansainvälisestikin katsottuna poikkeuksellisen suuri ekstaasisatsi – nyt KRP kertoo, että 150  000 tabletin järjestelystä epäillään joukkoa United Brotherhoodin jäseniä

Syyttäjä: Mies soitti yhdelle lapsistaan hyvästelypuhelun ja ampui vaimoaan kiväärillä päähän

Nautatilalliselle sakkoja Laukaassa – heitti tarkastusta tehneen eläinlääkärin päälle rehua ja työnsi rehukärryn jalkaan

Lääketukkukauppa Oriola halusi salata viimeiseen asti raportin, jossa kerrotaan useista Suomen lääkejakelua vaarantaneista puutteista

Sotaveteraaneista enemmistö nyt naisia – miehiä veteraaneista on nyt noin 3  850, naisten osuus on liki 4  000

Orpo: Suomi tarvitsee 120  000 uutta työllistä talouden tasapainottamiseksi

Miehet yhdistävät tv:n katselun ja liikkuvan elämäntavan – liikkuvat naiset eivät suosi tv:tä

Legendaarinen äänekoskelainen kassatäti Helena jää eläkkeelle – viimeinen työpäivä on tänään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.