Vanha arvotalo tuhoutui tulipalossa – tilalle toivotaan vanhaa hirsirakennusta

Seurakunta avaa saaren, kun romahdusvaarassa oleva savupiippu on saatu kaadettua.

Päärakennuksen palamisen vuoksi suljetun Jyväskylän Lehtisaaren tulevaisuus valottuu tämän kesän osalta ensi viikolla. Jyväskylän seurakunnan mukaan purku-urakoitsija ja lauttayrityksen edustaja tutustuvat saaren tilanteeseen maanantaina.

– Vakuutusyhtiö on määrännyt, että ainakin rakennuksen savupiippu pitää kaataa romahdusvaaran vuoksi, muuten siellä olisi vaarallista toimia. Olemme aidanneet alueen, mutta näin olemme ymmärtäneet vakuutusyhtiön kannan, saaren toiminnasta vastaava Jyväskylän seurakunnan nuorisotyönohjaaja Pasi Bom kertoo.

Bomin mukaan saarelle on tarkoitus siirtää lautalla telakaivinkone purkamaan palaneen päärakennuksen raunioita, mutta purkamisaikataulu ei ole vielä selvillä.

Bom pitää kuitenkin todennäköisenä, että saari voidaan avata vielä tänä kesänä.

– Kun kone saadaan sinne, eihän se montaa päivää siellä heilu.

Kesätapahtumia peruttu ja siirretty

Alun perin Lehtisaaren oli tarkoitus olla yleisessä käytössä elokuun puoliväliin saakka. Nyt ajatuksena on Bomin mukaan pitää saarta avattuna vielä elokuun loppuun esimerkiksi viikonloppuisin ja joinakin arki-iltoina, jos säät sallivat.

Saareen suunnitelluista kesätapahtumista osa on tähän mennessä peruttu ja osa siirretty muualle.

Lehtisaareen jäi päärakennuksen tuhouduttua sauna ja kaksi varastorakennusta. Alueelle on pystytetty väliaikainen teltta, ja saaressa on tällä viikolla kaadettu palaneita puita ja pilkottu niitä polttopuiksi.

Bomin mukaan seurakunnassa on toiveita jonkin vanhan hirsirakennuksen ostamisesta ja siirtämisestä saareen.

– Sellainen vanha rakennushan olisi tietysti hieno ja hengen mukainen, Bom visioi.

Tukikonsertissa kerätään rahaa saaren hyväksi

Tulipalon jälkeen perustettu Lehtisaaren kesäkodin tuki ry järjestää Lounaispuistossa tukikonsertin sunnuntaina 10. heinäkuuta. Gospeltapahtumassa esiintyy muun muassa Jukka Leppilampi, joka oli ennen kesää buukattu kyseiseksi viikonlopuksi konsertoimaan Lehtisaaressa.

Tukikonsertin yhteydessä on arpajaiset, joiden tuotto käytetään Lehtisaaren hyväksi. Yhdistykselle voi myös antaa rahalahjoituksia.

– Tarkoitus on saada rahaa esimerkiksi uutta irtaimistoa varten. Ajatukset ovat vielä aika lailla alkutekijöissään, Bom sanoo.

Lehtisaaren vuonna 1932 rakennettu päärakennus tuhoutui tulipalossa kesäkuun puolivälissä. Saari on kuulunut Jyväskylän seurakunnalle vuodesta 1949 lähtien, ja sinne on viime vuosina saanut kesäisin tulla omalla veneellä tai maksuttomalla yhteiskuljetuksella Viitaniemen rannasta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .