Lehtitilauksen katkeaminen sotki puolan alankopaimenkoira Cindin tärkeän aamurutiinin Viitasaarella – katso video

Puolan alankopaimenkoira Cindin tärkeä aamurutiini on hakea Keskisuomalainen postilaatikosta makkarapalkalla.

Asiat ovat taas mallillaan Jaana ja Vesa Kähärän perheessä Viitasaaren Hepokankaalla. Keskisuomalainen tulee jälleen varhaiskannossa postilaatikkoon. Erityisesti pian 12-vuotias puolan alankopaimenkoira Cindi on tyytyväinen.

Viime viikolla elettiin vähän levottomia aikoja, koska lehden määräaikaistilaus oli katkennut huomaamatta. Cindi odotti aamulla varhain ulko-oven vieressä vinkuen. Se oli oppinut, että pääsee aamupissalle ja samalla lehdenhakureissulle Vesan tai Jaanan kanssa. Nyt olennainen osa, lehden kuljetus leukojen välissä sisälle jääkaapin viereen, jäi pois. Ja palkaksi saatu lauantaimakkarasiivu.

Vähän helpotusta toi keskiviikkoaamuna laatikossa odottanut paikallislehti Viitasaaren Seutu, mutta torstaina oltiin taas tyhjän päällä.

– Cindi on meille perheen jäsen ja haluamme, että sen on hyvä olla. Päädyin sitten taas tilaamaan päivälehden, vaikka se ei ihan halpa olekaan. Tykkään itse selata lehden aamulla ennen töihin lähtöä ja palata siihen vielä illalla. Olen nimenomaan paperilehden ystävä, kertoo Jaana Kähärä, parturikampaamoyrittäjä.

Otsatukkansa alta maailmaa kurkisteleva Cindi hankittiin Kähäröille kotikoiraksi, mutta kasvattajan pyynnöstä sitä käytettiin myös näyttelyissä. Sen jälkeen kun Cindi sai Suomen muotovalion arvon, sai näyttelyura jäädä.

– Pitkäkarvaisen Cindin turkki oli työläs hoidettava näyttelyihin, oikea kampaajan unelma ja painajainen. Vähintään kerran viikossa se pitää kammata hyvin ja pestä noin kerran kuukaudessa, Jaana Kähärä kertoo.

Cindi vartioi ystävällisesti, mutta antaumuksella kotilaumaansa. Erityisesti kolmesta lapsesta nuorin, vielä säännöllisesti kotona asuva 12-vuotias Ville on Cindin suojeluksessa.

– Saatan käyttää Cindiä lenkillä ennen koulua, ja se odottaa minua koulusta iloisesti kotiin häntää heiluttaen. Se myös saattaa tulla yläkertaan seuraamaan, kun teen läksyjä, kertoo Ville Kähärä.

Cindistä on tullut myös "pidä Suomi siistinä -koira". Jos se huomaa lenkillä tien varressa tyhjän metallisen juomatölkin tai muovipullon, se nappaa roskan suuhunsa.

– Cindi kantaa tölkin jääkaapin viereen ja odottaa makkaraherkkua. Useimmat koirat vierastavat metallin makua, mutta Cindiä se ei haittaa. Onhan se vähän noloa, kun koira kantaa tölkkejä. Joskus tekee mieli sanoa vastaantulijoille, että en minä ole sitä tyhjentänyt, Jaana Kähärä tunnustaa.

Katso video aamuisesta lehdenhausta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .