Eläimet kärsivät yhä useammin omistajan ongelmista – edes lemmikin vuoksi ei kehdata pyytää apua

Sosiaaliset ongelmat näkyvät lemmikinpidossa yhä useammin. Suomen Eläinsuojeluyhdistys SEYn mukaan päihde- ja mielenterveysongelmat näkyvät entistä enemmän yhdistyksen eläinsuojeluneuvojien saamissa yhteydenotoissa. Tieto ilmenee SEY:n vapaaehtoisille neuvojilleen teettämästä kyselystä.

Eläinsuojeluneuvoja Mari Waltzer on havainnut selvää kasvua sosiaalisiin ongelmiin liittyvissä yhteydenotoissa viimeisen vuoden aikana.

– Masentuneisuus, alkoholi- ja muut päihdeongelmat sekä työttömyys näkyvät melko isossa osassa käyntejä. Usein ongelmat heijastuvat lemmikkiin, kun sen ruokinta ja siisteys kärsivät. Käynnillä voi paljastua, että asunnossa on jopa virtsaa ja ulosteita lattialla, kertoo Waltzer.

Monissa tapauksissa kyseessä on vanhus, jolla jo itsestä huolehtiminen on haasteellista. Waltzer kuvailee esimerkkinä kotikäyntiä, jossa iäkäs nainen ja hänen asuntonsa olivat hyvin huonossa kunnossa. Viinapullojen ohessa sotkuisessa asunnossa oli koiranpentu.

– Valvontaeläinlääkäri antoi paljon määräyksiä koiran olojen parantamiseksi ja naiselle ehdotettiin, että olisimme yhteydessä sosiaalitoimeen, josta nainen voisi saada apua myös itselleen. Hän ei kuitenkaan ollut valmis ottamaan apua vastaan.

Sosiaaliset ongelmat näkyvät myös kotitalouksissa, joihin kuuluu myös lapsia.

– Usein tapaukset liittyvät siihen, että vanhemmilla ei ole töitä ja lohtua haetaan alkoholista ja muista päihteistä. Silloin vaarassa ovat sekä eläimet että lapset, sanoo Waltzer.

Ongelmiin tulisi puuttua ajoissa

Waltzer toivoo, että sukulaiset ja muut läheiset puuttuisivat tilanteisiin nopeasti eivätkä vasta sitten, kun ongelmat ovat jo riistäytyneet käsistä.

– Monella on korkea kynnys neuvoa sukulaisiaan. Toivoisin kuitenkin, että lähimmäisestä pidettäisiin huolta. Kun tilanne on niin paha, että valvontaeläinlääkäri joutuu puuttumaan asiaan, viedään eläin pahimmillaan pois. Etenkin masentuneelle eläin voi olla se ainoa lohtu, ja kun eläin viedään, voi omistajan tilanne mennä vielä pahemmaksi.

Apua voi pyytää eläinsuojeluyhdistyksistä tai sosiaalitoimesta. Myös SEYn eläinsuojeluneuvojiin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, kun epäilee eläimen olevan avun tarpeessa. Eläinsuojeluneuvojat antavat neuvoja puhelimitse tai sähköpostitse, ja suurin osa tekee lisäksi ilmoitusten perusteella eläinsuojeluneuvontakäyntejä.

SEYllä on yli 80 vapaaehtoista eläinsuojeluneuvojaa. Neuvojaverkosto kattaa noin 80 prosenttia Suomen kunnista. Vuonna 2016 neuvojat tekivät käyntejä noin 1 300 eläintenpitopaikkaan, joissa he kohtasivat lähes 5 000 eläintä. Neuvoja eläinongelmissa he antoivat noin 10 000 kertaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .