Lemmikkien kaltoinkohtelu on lisääntynyt – "Ihmisten pahoinvointi näkyy eläinten kohtelussa"

Lemmikkieläinten huono kohtelu on lisääntynyt, selviää elintarviketurvallisuusvirasto Eviran eläinten hyvinvoinnin valvonnan tuloksista.

Evira teki vuonna 2017 aiempaa enemmän epäilyyn perustuvia eläinsuojelukäyntejä. Lemmikkieläinkohteisiin tehtävien tarkastusten määrä on ollut nousussa koko 2010-luvun.

Ilmiö on havaittu myös Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitossa (SEY).

– Myös SEYn eläinsuojeluneuvojien tietoon tulee paljon lemmikkieläinten huonoon kohteluun liittyviä ilmoituksia. Vapaaehtoiskentän toimijoiden tuntuma on sama: lemmikkieläintapaukset ovat lisääntyneet viime vuosina selvästi, kertoo SEY:n vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Maija Raatikainen.

Omistajat eivät ymmärrä lemmikkiensä tarpeita

SEY:n mukaan syy lemmikkieläinten pidon ongelmiin on usein ihmisten tietämättömyys eläinten tarpeista. Vakavissa eläinsuojelutapauksissa taustalla on usein myös ihmisten uupumusta sekä sosiaalisia ja mielenterveydellisiä ongelmia.

– Ihmisten lisääntynyt pahoinvointi ja osattomuus näkyvät eläinten kohtelussa, Raatikainen sanoo.

– Kun ihminen putoaa yhteiskunnan kelkasta, eikä pysty huolehtimaan itsestään, ei voimavaroja jää eläinten hoitoon. Usein ongelmana on myös se, että omistajalla ei yksinkertaisesti ole rahaa eläimen terveydenhoitoon tai laadukkaaseen ruokaan.

Ongelmat pääsevät Raatikaisen mukaan usein kasaantumaan, kun apua ei uskalleta pyytää ajoissa.

– Olisi parasta pyytää asiantuntevaa apua ennen kuin tilanne äityy liian pahaksi.

Viranomaisilla liian vähän resursseja

Vaikka eläinsuojeluun on viimeisten vuosien aikana saatu lisää viranomaisresursseja, ei niitä SEY:n mukaan ole vieläkään tarpeeksi.

– Esimerkiksi omalla alueellani valvontaeläinlääkärille ei ole palkattu sijaista kesäloman ajaksi. Monet valvontaeläinlääkärit ovat kertoneet myös kokevansa puutteita työturvallisuudessaan joutuessaan tekemään paljon käyntejä yksin. Valvontaviranomaisten vaihtuvuus onkin varsin suurta, Raatikainen kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .