Lemmikkien superpöpöt ovat "musta hevonen" – bakteeri voi siirtyä koirasta omistajaan

Antibiootille vastustuskykyiset bakteerit voivat siirtyä myös ihmisestä lemmikkiin.

Suomalaisten lemmikeillä on yhä enemmän antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita, ja osa niistä voi siirtyä myös ihmisiin.

– Lemmikkieläinpopulaation resistenssi on musta hevonen. Se on saanut elää aika omaa elämäänsä ilman, että EU-tason seurantajärjestelmät ovat siihen puuttuneet, sanoo dosentti Merja Rantala Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Tiedekunta tiedotti pari viikkoa sitten, että koirien seulontanäytteistä on tänä vuonna löytynyt neljä kertaa niin paljon moniresistenttejä ESBL-bakteereita kuin aiemmin.

Evira puolestaan kertoi löytäneensä koirilta kolistiiniresistenttiä bakteeria ensimmäistä kertaa Suomessa. Bakteerit olivat vastustuskykyisiä myös monelle muulle antibiootille. Koirat oli tuotu Suomeen venäläiseltä koiratarhalta.

Rantalan mukaan bakteereita on perinteisesti seulottu lähinnä tuotantoeläimistä ja eläinperäisistä elintarvikkeista, jotta estettäisiin tartunta ruoan kautta. Hän kertoo, että suurin tartuntariski on kuitenkin suorassa kosketuksessa.

Siirtyneen resistenssin määrää ei tiedetä

Sitä, miten moni antibiooteille vastustuskykyinen bakteeri on siirtynyt lemmikistä omistajaan, ei tiedetä.

– On yksittäisiä tapauksia, että sama bakteeri on löytynyt sekä lemmikistä että potilaasta. Mutta on vaikea sanoa, kummasta se on siirtynyt, sanoo dosentti Jari Jalava Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Tuotantoeläimistä on tutkimustietoakin, sillä esimerkiksi sairaalabakteerina tunnettu MRSA on Keski-Euroopassa sioilla yleinen.

– Siellä sikojen kanssa tekemisissä olevista ihmisistä muutamasta prosentista jopa pariin–kolmeenkymmeneen prosenttiin voi olla MRSA-bakteerin kantajia edellyttäen, että he ovat jatkuvasti kontaktissa MRSA:ta kantaviin sikoihin. Mutta sikalaympäristö on hyvin erilainen kuin koti, siellä on pölyä ja roiskeita ihan eri tavalla, sanoo Merja Rantala.

Ylitarkastaja Liisa Kaartinen Eviran lääkitsemisen valvonnasta kertoo, että monet vastustuskykyisistä bakteereista majailevat suolistossa, joten ne leviävät helposti esimerkiksi hygienian pettäessä.

– Silloin, kun suolistobakteerien resistenssitekijät ovat siirtyviä, ne voivat siirtyä myös bakteerilajista toiseen. Se ei terveelle ihmiselle tai eläimelle aiheuta mitään, mutta jos resistenssitekijä yhtäkkiä onkin sairautta aiheuttavassa bakteerissa, se vaikeuttaa sairauden hoitoa sekä eläimillä että ihmisillä, hän sanoo.

Jalava arvioi, että todennäköisempää on saada antibiootille vastustuskykyinen bakteeri ulkomaanmatkalta kuin lemmikiltä.

Lemmikeille käytetään antibioottia löyhästi

Lemmikkien resistentit bakteerikannat ovatkin suurin ongelma lemmikeille itselleen.

– Pääsääntöisesti resistenttejä bakteereita esiintyy oireettomilla kantajilla. Mutta jos resistenssi kovin paljon lisääntyy, se ennemmin tai myöhemmin alkaa näkyä hoitovasteissa eli alkaa tulla tilanteita, että antibiootit eivät tehoa, sanoo Merja Rantala.

Tätä sattuu jo esimerkiksi koirien ihotulehdusten hoidossa. Juurisyy resistenssin yleistymiseen on sama kuin ihmisilläkin, antibioottien liiallinen ja vääränlainen käyttö. Tarkkaa tietoa suomalaislemmikkien syömien antibioottien määrästä ei ole, sillä tilastot eivät ole eläinlajikohtaisia.

– Suomessa kuitenkin käytetään antibiootteja enemmän suhteessa eläinpopulaatioon kuin Ruotsissa ja monissa muissa maissa. Kun tautitilanteissa ei ole eroa, olemme epäsuorasti päätelleet, että lemmikkieläinten lääkkeiden käytön täytyy meillä olla jotenkin löysempää, kertoo Liisa Kaartinen.

Näin ehkäiset resistenssin siirtymistä

Älä hanki tai jalosta sairaita koiria, joita pitää kovasti lääkitä. Tällaisia ovat esimerkiksi hengitysvaikeuksista kärsivät rodut ja rodut, joilla on ihotulehduksille altistavia voimakkaita ihopoimuja. Harkitse tarkkaan koiran hankkimista ulkomaisilta koiratarhoilta tai pentutehtaista.

Huolehdi lemmikin hyvinvoinnista: pidä rokotukset ajan tasolla ja huolehdi suun kunnosta, kiinnitä huomiota ruokintaan ja liikuntaan.

Huolehdi hygieniasta: älä syö samasta kiposta koiran kanssa, pese kädet jos joudut esimerkiksi siivoamaan pentukoiran jätöksiä lattialta, käsittele eläimen haavoja vain käsineet kädessä, pese kädet ennen ruokailua ja ruoanlaittoa.

Älä lääkitse lemmikkiä antibiooteilla omin päin ja syötä eläinlääkärin määräämät antibioottikuurit ohjeen mukaan.

Vinkit on kerätty Merja Rantalalta, Jari Jalavalta ja Liisa Kaartiselta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .