Lemmikkien tuhkaaminen yleistyy - hevosiakin tuhkataan

Kuolleiden lemmikkien tuhkaaminen on yleistynyt. Pääkaupunkiseudulla ja suurimmissa kaupungeissa lemmikeistä tuhkataan huomattava osa, kerrotaan Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitosta.

Eniten tuhkataan koiria ja kissoja. Tuhkausten hinnat vaihtelevat. Hinta määräytyy eläimen painon mukaan. Esimerkiksi Vaasassa kissan saa tuhkattua 150 eurolla ja keskikokoisen koiran 190 eurolla. Uurna sisältyy hintaan.

Myös hevosia tuhkataan. Maan toistaiseksi ainoa hevosten tuhkaamiseen tarkoitettu krematorio toimii Mäntsälässä. Siellä tuhkataan pari hevosta joka viikko. Normaalikokoisen hevosen tuhkaaminen maksaa 870 euroa.

Suomessa lopetetaan vuosittain arviolta 5 000 hevosta, kerrotaan Suomen Hevostietokeskuksesta. Noin kolmasosa niistä päätyy pienteurastamoille. Kaikkia hevosia ei kelpuuteta teuraaksi lääkejäämien vuoksi tai omistaja ei halua tunnesyistä hevostaan teuraaksi.

Osa kuolleista hevosista haudataan maahan. Hevosille tarkoitettuja eläinten hautausmaita on koko maassa pari, Kurikassa Etelä-Pohjanmaalla ja Oulussa.