Lempäälän kunnalla työskenteli epäilty valehoitaja

Kunta on ilmoittanut ilman oikeutta toimineesta sairaanhoitajasta myös Valviralle.

Lempäälän kunta on tehnyt rikosilmoituksen epäillystä valehoitajasta eli sairaanhoitajasta, jolla ei ole Valviran myöntämää oikeutta toimia tehtävässä.

Tapauksesta on ilmoitettu myös Valviralle. Kunnasta kerrotaan, että asiaa alettiin epäillä viime elokuussa, jolloin nykyinen hoitotyön johtaja alkoi selvitellä sitä tarkemmin. Tutkimusten perusteella todettiin, ettei kyseisellä hoitajalla ole pätevyyttä toimia sairaanhoitajana.

Kyseisen henkilön kerrotaan tehneen Lempäälässä määräaikaisia sairaanhoitajan sijaisuuksia vuodesta 2012 lähtien. Hänet palkattiin vakituiseen tehtävään vuonna 2015. Nainen ei ole enää kunnan palveluksessa.

– Tapahtuneen johdosta Lempäälän kunnassa on tehty sisäinen tarkastus, jossa on tarkastettu kaikki hoitohenkilöstön tutkintotodistukset sekä Valviran antamat luvat. Tarkastuksessa ei ole tullut esille muita vastaavia tapauksia, kunnan tiedotteessa sanotaan.

Kunnan tiedossa ei ole tapaukseen liittyviä hoitovirheitä tai potilasturvallisuutta uhkaavia tapahtumia.

– On selvää, että naisen opinnot olivat vielä selkeästi kesken. Ei ole kuitenkaan selvinnyt, että hän olisi vaarantanut potilaita toiminnallaan. Hän ei ollut sellaisissa tehtävissä, sanoo tutkinnanjohtaja Antti Uusipaikka Valkeakosken poliisista Aamulehdelle.

Valvirasta kerrottiin Ylelle, että vastaavia tapauksia tulee ilmi silloin tällöin. Virasto aikoo selvittää, miten Lempäälän kunta päätyi palkkaamaan epäpätevän henkilön sairaanhoitajaksi.

Lain mukaan opiskelija voi toimia sairaanhoitajan sijaisena tietyin ehdoin. Esimerkiksi opinnoista pitää olla suoritettuna hyväksytysti kaksi kolmasosaa. Yle kertoo, etteivät ehdot täyttyneet Lempäälän tapauksessa. Tapausta tutkitaan rikosnimikkeillä petos ja luvaton terveydenhuollon ammattitoimen harjoittaminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.