Lenkkeilijän oli pakko pysähtyä ikuistamaan tämä näky – katso kuva!

Lähes jokainen pitkään Jyväskylässä asunut tietää kaupungin omat sorsat.

Paikkakuntalaiset seuraavat Tourujoen sorsiksi nimetyn parven liikkeitä kävely- ja lenkkeilyteiden varrella vuodenajasta riippuen pääosin joko Tourujoella tai Jyväsjärven rannassa lähellä Rauhalahden voimalaa.

Lintuja voisi kuvailla kaupungin yhteisiksi lemmikeiksi, joita asukkaat käyvät ruokkimassa ja ihastelemassa. Sekin taatusti huomataan, jos sinisorsat yhtäkkiä katoavat.

– Ilman asukkaiden ruokintaa ne eivät edes pysyisi hengissä, Keski-Suomen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Marjo Pihlaja sanoo.

Pihjalan mukaan kyseinen sorsaparvi liikkuu Rauhalahden voimalaitoksen edustalla olevassa sulassa kohdassa aina silloin, kun Tourujoki on jäässä.

Kesäisin parvi hajaantuu ympäri kaupunkia pesimään. Pesinnän jälkeen naaraat jäävät hoitamaan poikasiaan, mutta koiraat palaavat parviin esimerkiksi Tourujoelle.

– Viimeisten laskujen mukaan sorsia on kaupungissa yhteensä yli 600, Pihlaja kertoo.

"Sorsista hyvä mieli"

Lauantaina usean kymmenen yksilön sorsaparvi ilahdutti Jyväsjärven rannalla lenkkeillyttä Mikko Ojasta. Voimalan vieressä, lähellä Viherlandiaa sijaitsevan sulan kohdalla komeili niin runsasjoukkoinen, Ojasen sanojen mukaan "iso sorsajengi", että hänen piti pysähtyä ikuistamaan näky.

– Minulla on tällainen uusi puhelin, jossa on kamerat ja kaikki hyvät jutut, niin pakko oli napata kuva. Täytyy myöntää, että tästä kuvasta tulee hyvälle mielelle, Ojanen toteaa.

Lutakossa asustavalle Ojaselle sorsat ovat yksi tärkeä osa asuinalueensa ympäristöä.

– Kesäisin niitä näkee Lutakon rannassa. Parvekkeelta katsottaessa ne nauravat kivasti, naputtavat matoja ja päästelevät erilaisia ääniä, Ojanen sanoo.

Mainittakoon vielä, että Jyväsjärvellä on sorsien lisäksi muutakin, mikä herättää Ojasen huomion kerta toisensa jälkeen.

– Sen reitin (Jyväsjärven) varrella törmää mitä ihmeellisimpiin näkyihin. Tänäänkin siellä lenkkeili 15 naista kahdeksan berhandilaiskoiran kanssa. Se näytti komealta!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Parikymppinen mies ampui itsensä Lappeenrannan Kansalaistorilla

Hankasalmen uudella kuunteluasemalla yritetään selvittää, pitävätkö revontulet todella ääntä – "Sieltä voi paljastua yhtä sun toista, vaikka jotain yllätyksiä"

MTV:n kysely SDP:n puoluevaltuutetuille: pääministeriehdokkaat Marin ja Lindtman lähes tasoissa

Jyväskylän Kompassilla tapeltiin joukolla "kaiken kaikkiaan sekavasti" itsenäisyyspäivän jälkeisenä yönä – ensin soitettiin suuta ja sitten alkoi paini

Jyväskylässä ikäihmisten ilmainen seniorikortti kaupungin liikuntapaikkoihin ja uimahalleihin ei näytä toteutuvan

Hyviä uutisia kulttuuriväelle: Jyväskylän kaupunginteatteri saa uudet lavanostimet ensi vuonna – hinta nousee miljoonaluokkaan

MTV Uutiset kertoo, ettei Rinne jatkaisi ministerinä – IS:n mukaan Rinteestä puuhataan varapuhemiestä

Keuruulla kaksi onnettomuutta kymmenen minuutin sisällä, palomestari kuvailee ajokeliä järkyttäväksi: "Jos ei ole pakko, ei kannata lähteä liikenteeseen"

IS: Rinnettä puuhataan nyt varapuhemieheksi – Haatainen ministeriksi

Pihtiputaalaista tekniikkaa maailmalle – Mumo-etäyhteydellä neuvotaan ja autetaan kotidialyysipotilaita

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.