Lentäjiä häiritään laserosoittimilla yhä useammin – jo osoittelu on rangaistavaa

Ilma-aluksia häiritään Suomessa laserosoittimilla harvakseltaan, mutta valitettavasti yhä useammin.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin mukaan raportoituja tapauksia oli viime vuonna noin 70. Vuosina 2014 ja 2013 tapauksia oli noin 60 vuosittain, samoin 2012.

Vuonna 2010 tapauksia raportoitiin 35 ja 2009 15.

Ilma-alusten osoittaminen laserilla aiheuttaa vaaran niin lentokoneen matkustajille, henkilökunnalle kuin mahdollisessa onnettomuustilanteessa maassa oleville, Trafi muistuttaa.

Lasersäde voi sokaista tilapäisesti tai pysyvästi. Jos sokaisu tapahtuu lentokoneen laskeutuessa tai noustessa, aiheutetaan merkittävää vaaraa.

Jo pelkkä lasersäteen näyttäminen ilma-alusta tai sen miehistöä kohti on rangaistavaa, vaikka varsinaista vaaraa ei aiheutuisikaan, Trafista muistutetaan. Jos laserilla aiheutetaan vahinkoa, asiaa tutkitaan rikoslain mukaisesti esimerkiksi ruumiinvamman tuottamisena tai kuolemantuottamuksena. Lisäksi tekijä on taloudellisessa vastuussa aiheuttamastaan vahingosta.

Trafin johtava asiantuntijan Ilkka Kaakisen mukaan suomalaisissa sokaisutapauksissa kyse on useimmiten ajattelemattomuudesta.

– Tämä on tietysti spekulointia, kun tekijöitä ei ole saatu kiinni. Mutta laser koetaan usein leluksi, ja tällainen liikkuva kohde on houkutteleva maali, Kaakinen arvelee.

– Varsinaisesti ei ole siis tarkoitus sokaista, mutta taustalla on tällaista ajattelemattomuutta mahdollisista seurauksista.

Lentoliikenteen häiritseminen on kasvava ongelma maailmalla. Asia on ollut tällä viikolla otsikoissa, kun Virgin Atlanticin lento Lontoosta New Yorkiin joutui kääntymään sunnuntaina takaisin perämiehen saatua huonovointisuutta laserosoittimen valosta koneen nousun aikana.

Tänään puolestaan kerrottiin paavi Franciscusta kuljettaneen koneen raportoineen lasersäteellä osoittamisesta laskeutumisen aikana Mexico Cityssä viime perjantaina.

Laserosoittimet jaetaan viiteen luokkaan. Suomessa normaalikäyttöön sallitaan yleensä luokkien 1 ja 2 osoittimet. Luokan kolme osoittimia voidaan käyttää esimerkiksi av-laitteistojen kanssa. Sallittua tehokkaampia laserosoittimia on kuitenkin Säteilyturvakeskuksen mukaan tavattu esimerkiksi nuorilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lentokonetta osoitettiin laservalolla, kääntyi pian takaisin