Lentokonevauva saa tuskin Kazakstanin kansalaisuutta

Finnairin Bangkok-Helsinki-lennolla torstaina syntynyt tyttövauva saanee poikkeuksellisesta syntymäpaikastaan huolimatta ainoastaan Ruotsin kansalaisuuden.

Tulosalueen johtaja Kristiina Simonen Maahanmuuttovirastosta kertoo, että suomalaisessa lentokoneessa syntynyt lapsi saisi Suomen kansalaisuuden vain siinä tapauksessa, ettei hän olisi saamassa minkään muun maan kansalaisuutta.

- Jos esimerkiksi äidillä ei olisi kansalaisuutta ollenkaan, lapsesta tulisi Suomen kansalainen.

Ruotsin lakien mukaan ruotsalaisen äidin lapsi saa kuitenkin automaattisesti Ruotsin kansalaisuuden syntymäpaikasta riippumatta. Samalla tavalla suomalaisäidin lapsi saisi Suomen kansalaisuuden, vaikka syntyisikin ilmassa.

Useimmat maat ottavat Simosen mukaan kansalaistensa lapset kansalaisikseen, vaikka äiti ei synnyttäisikään kotimaassaan.

Lentokoneen sijainti ei vaikuta

Torstaina syntyneen vauvan ensimmäinen lento sattui olemaan syntymähetkellä Kazakstanin yllä. Simonen ei kuitenkaan usko, että lapsella olisi mahdollisuutta Kazakstanin kansalaisuuteen.

Kun lapsi syntyy ilmassa tai kansainvälisillä vesillä, hän saa yleensä saman kohtelun kuin jos hän olisi syntynyt siinä maassa, johon lentokone tai alus on rekisteröity.

Tällä logiikalla esimerkiksi Suomen ilmatilassa syntynyt ulkomaalaisen äidin lapsi ei saisi Suomen kansalaisuutta, jos hän ei sattuisi olemaan suomalaisyhtiön koneessa.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.