Lepomäki erottuu linjallaan muista kokoomuksen pj-ehdokkaista

Yhtä mieltä ehdokkaat ovat Nato-jäsenyydestä

Kanta valtion omistajapolitiikan muutoksista jakaa kokoomuksen johtopaikkaa tavoittelevia ehdokkaita ensimmäisessä puheenjohtajatentissä Seinäjoella. Kansanedustaja Elina Lepomäki sanoi suhtautuvansa kriittisesti hallituksen kaavailemaan kehitysyhtiöön ja epäilevänsä, että kokoomus on tältä osin mennyt "kepun lankaan".

Valtiovarainministeri Stubb ja sisäministeri Orpo olivat eri mieltä. Stubb puolusti hallituksen linjaa ja Orpo korosti, että valtion on harjoitettava aktiivista omistajapolitiikkaa.

Samoin kysymys lapsilisistä erotti ehdokkaat kahteen leiriin. Lepomäki sanoi ainoana olevansa valmis luopumaan hyvätuloisten oikeudesta lapsilisään, kun taas Stubb ja Orpo korostivat lapsilisän asemaa yhtäläisenä oikeutena jokaiselle lapselle.

Puheenjohtajaehdokkaat sen sijaan olivat yksimielisiä siitä, että Suomen pitäisi ensi vaalikaudella hakea puolustusliitto Naton jäsenyyttä. Käsiäänestyksessä kaikki nostivat kätensä ilmaan.

– Toivon todella, että olosuhteet olisivat sellaiset, että Suomi olisi kypsä Nato-jäsenyyden hakemiselle, Orpo totesi.

Lepomäki lupaa tiukkuutta neuvotteluihin

Tentin ensimmäinen yleisökysymys käsitteli sitä, miten Orpo ja Lepomäki johtaisivat puoluetta Stubbia paremmin. Lepomäki lupasi ottavansa tiukemman linjan neuvotteluissa muiden puolueiden ja työmarkkinaosapuolten kanssa.

– Olisin valmis panostamaan siihen, että me voitamme neuvottelut. Neuvotteluita ei koskaan voiteta silloin, kun istutaan siinä pöydässä, vaan ne voitetaan kaksi kuukautta aiemmin, Lepomäki sanoi.

Orpo vakuutti yhdistävänsä puolueen paremmin ja johtavansa sen yhtenäisenä seuraaviin vaaleihin.

Stubb taas korosti puoluekentän vahvaa asemaa johtotyylissään ja sanoi jatkavansa samalla linjalla.

Päivän puheenjohtajatentti on ensimmäinen kokoomuksen puheenjohtajakiertueen kuudesta tentistä. Seinäjoen jälkeen kiertue jatkaa Joensuun, Oulun, Turun ja Tampereen kautta Helsinkiin.

Kokoomus valitsee uuden puheenjohtajan kesäkuun puoluekokouksessa Lappeenrannassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat mittelevät tenttikiertueella