Li Andersson: Hallitus on tehnyt poikkeuksellisen epäoikeudenmukaisia ratkaisuja

Lounaispuistossa puhuneen Anderssonin mukaan pääministeri Sipilä on tehnyt sotesta Suomen historian suurimman julkisten palveluiden yksityistämisprojektin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kritisoi vappupuheessaan Suomessa kuluneen vuoden aikana tehtyjä työmarkkinaratkaisuja. Andersson puhui tänään Jyväskylän Lounaispuiston vapputapahtumassa.

Anderssonin mukaan ratkaisut ovat olleet poikkeuksellisen kovia ja epäoikeudenmukaisia. Työaikaa on pidennetty ilman lisäystä palkkoihin, ja tulonsiirtoja on tehty työntekijöiltä työnantajille.

– Hallitus on tarjonnut vain yhtä ja ainoaa ratkaisua Suomen työllisyystilanteeseen: palkkojen alentamista ja työehtojen heikentämistä. Tämä ei ole tulevaisuuden työmarkkinapolitiikkaa. Se ei ole edes nykyisyyden työmarkkinapolitiikkaa, Andersson sanoo.

Andersson ehdottaa vähimmäispalkan nostamista vähintään kymmeneen euroon tunnissa sekä työajan lyhentämistä.

Hän arvostelee myös hallituksen tekemiä koulutusleikkauksia sekä sote-uudistusta.

– Sipilän hallitus ajaa nyt uudistusta, jossa suurille yksityisille konserneille turvataan yli kymmenen miljardin markkinat sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Sipilä on tehnyt sotesta Suomen historian suurimman julkisten palveluiden yksityistämisprojektin. Tukea hallitus ei saa edes asiantuntijoilta.

Anderssonin mukaan vastuullisempi ja realistisempi vaihtoehto olisi siirtää vastuu koko sosiaali- ja terveydenhuollosta yhdelle julkiselle taholle. Hän huomauttaa, että näin on jo tehty onnistuneesti muun muassa Kainuussa ja Etelä-Karjalassa.