"Liian löysää", arvioi talouspolitiikan arviointineuvosto hallituksen finanssipolitiikasta – näin vastaa Sanna Marin

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mielestä hallituksen tulee suhtautua vakavasti Talouspolitiikan arviointineuvoston tänään esittämiin huoliin hallituksen finanssipolitiikasta. Hänen mielestään raportissa esiin nostetut huomiot ovat tärkeitä.

Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan hallituksen finanssipolitiikka on suhdannetilanteeseen nähden liian löysää.

– Merkittävien muutoksien saavuttaminen työllisyydessä näyttää vaativan kohtalaisen suuria ja kohdennettuja politiikkatoimia, arviointineuvosto katsoo raportissaan.

Hallitus on päättänyt lisätä pysyviä menoja 1,4 miljardia euroa vuositasolla ja rahoittaa tämän muun muassa lisäämällä työllisyyttä. Arvointineuvoston mielestä kulutusta olisi pitänyt lisätä vasta, jos työllisyystavoite toteutuu.

Marin on luottavainen, että hallituksen välitavoite 30 000 uudesta työllisestä täyttyy elokuun budjettiriiheen mennessä. Hänen mukaansa hallitus on siihen erittäin sitoutunut. Hän kommentoi arviointineuvoston raporttia mennessään hallituksen iltakouluun Säätytaloon.

Iltakoulussa hallitus käy läpi työllisyyttä pohtivien työryhmien aikaansaannoksia. Marinin mukaan tarkoitus on katsoa, mitä lisätoimia vielä tarvitaan. Hän painottaa, että erityisen tärkeää on saada sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus viimeinkin eteenpäin.

Kulmunin mukaan kasassa vasta aihioita keinoista

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) uskoo, että julkisessa taloudessa oleva menopaine kirittää kaikkia hallituspuolueita ratkomaan keinoja työllisyyden parantamiseksi. Hänen mielestään Talouspoliittisen arviointineuvoston edellyttämistä järeistä toimista täytyy olla selkeä laskelma ja iso osio valmiina jo huhtikuun kehysriiheen mennessä.

– Että tiedämme olevamme oikealla uralla. Viimeistään elokuun budjettiriihessä niiden täytyy olla hyvissä ajoin laskettuna.

Joidenkin arvioiden mukaan hallituksella olisi nyt kasassa noin 10 000 uutta työllistä mahdollistavat keinot, mutta Kulmunin mukaan kyse on vasta aihioista, joita ei ole poliittisesti vielä käsitelty.

– Julkisen talouden kestävyyden kannalta ei ole vielä arvioita olemassa. On olemassa vain aihioita siitä, mitä voisi olla. Työryhmiltä täytyy tulla esityksiä ja sitten hallitus viime kädessä päättää, jos työryhmiltä ei tule, Kulmuni sanoi medialle Säätytalolla.

Vasemmistoliitto eri linjoilla todentamisesta

Suurimmat hallituspuolueet SDP ja keskusta katsovat, että valtiovarainministeriö (VM) siunaa hallituksen ensimmäisen vaiheen työllisyystavoitteen toteutumisen keinot. Vasemmistoliiton mukaan valtiovarainministeriön rinnalla myös muiden ministeriöiden laskelmia voitaisiin käyttää todentamaan tavoitetta.

Kulmuni pitää kiinni siitä, että VM:n tulee arvioida laskelmat.

– Siitä on hallitusohjelmassa selkeä kirjaus, hän sanoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson puolestaan uskoo, että valtiovarainministeriökin haluaa tehdä yhteistyötä myös muiden ministeriöiden kanssa.

– Hyvässä yhteistyössä katsotaan, miten paljon työllisyysvaikutuksia saadaan mistäkin toimenpiteestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.