Bussimatkustaja, älä mokaa näin – voit jäädä tienposkeen

Muuramelainen Marko Hämäläinen pyrki perjantaina 9. tammikuuta Oulussa Jyväskylän-bussiin. – Matkatavaroina oli ison rinkan kokoinen laukku ja pienehkö ahkio. Ruuma oli lähes täynnä rahtia, matkatavaroille oli jäljellä vain pieni kolo, Hämäläinen muistelee.

Kuljettaja ilmoitti Hämäläiselle, että tämä ei ehkä mahtuisi kyytiin tavaroineen.

– Hän oli siinä vaiheessa varmaan valmiiksi muistakin asioista ärtynyt. Hän aloitti opetussaarnan siitä, että minun olisi pitänyt ilmoittaa etukäteen, että mukana on paljon matkatavaraa.

Lopulta kuljettaja pakkasi Hämäläisen ahkion rahdille varattuun tilaan, ja kertoi, että matkanteko voi tyssätä Kärsämäelle, jos sieltä tulee kyytiin paljon rahtia.

– Kärsämäestä selvittiin. Pyhäsalmella kuski pyysi minut sivuun, tarjosi kahvit ja pahoitteli tilannetta. Täytyy sanoa, että kuljettaja hoiti homman lopulta hyvin, eikä minulla ole mitään häntä vastaan. Jyväskylässä hän vielä tarjoutui kantamaan tavaroitani.

Hämäläinen retkeilee paljon Lapissa.

– Olen päättänyt, että retkiä varten en saastuta ilmakehää enempää kuin on pakko. Menen siis mielelläni julkisilla liikennevälineillä. Tämä tapaus kyllä haastaa motivaation, Hämäläinen sanoo.

– Ymmärrän kyllä hyvin, että ei käy päinsä yrittää bussiin, jos mukana on jotain superisoa. Mutta tässä tapauksessa kyse oli siitä, mahtuuko tavallinen retkeilijä kyytiin tavaroidensa kanssa.

Kaksi laukkua per matkustaja

Kyseessä oli Pohjolan Matkojen liikennöimä vuoro. Paljonko matkatavaraa matkustajalla saa olla?

– Perussääntö on, että matkustajalla voi olla kaksi normaalikokoista laukkua, jotka hän jaksaa itse kantaa, Pohjolan Matkojen liikennepäällikkö Ritva Korhonen sanoo.

Jos matkatavaraa on enemmän, ei se välttämättä mahdu kyytiin, Korhonen pahoittelee.

Edes etukäteisilmoitus ei ole varma keino saada tavaroitaan kyytiin, sillä kaikki riippuu rahdin määrästä. Se taas selviää lopullisesti vasta juuri ennen lähtöä.

– Meille voi kuitenkin soittaa, ja voimme antaa arvion. Tiedämme kohtuullisen hyvin, miten paljon rahtia eri vuoroilla keskimäärin liikkuu. Sitovaa lupausta mahtumisesta emme kuitenkaan voi antaa.

Ainoa varma keino suuren matkatavaramäärän tai erikoisempien kuljetettavien esineiden perille saamiseksi on niiden lähettäminen rahtina. Näin kannattaa Korhosen mukaan toimia esimerkiksi suksien tai polkupyörien tapauksessa.

– Jos auton ruumassa on tilaa, ei suurempienkaan matkatavaroiden kanssa yleensä tule ongelmia. Käytännössä kuljettaja pyrkii aina tekemään parhaansa, jotta kaikki matkatavarat mahtuvat kyytiin, Korhonen sanoo.

Normaalikokoista suurempien matkatavaroiden kuljettamisesta kuljettaja perii Pohjolan Matkojen reiteillä rahtimaksun.

Linja-autoliiton suosituksen mukaan kaukoliikenteen matkustaja voi kuljettaa mukanaan maksutta bussin tavaratiloissa kahta matkalaukkua tai kassia. Polkupyörän tai lastenvaunujen tai muiden tilaa vievien matkatavaroiden kuljettamisesta matkustajien tulisi ilmoittaa vuorokautta aikaisemmin liikennöinnistä vastaavalle bussiyritykselle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .