Liikemies tuomittiin vankeuteen talousrikoksista – nosti itselleen perusteetta palkkaa miljoonia euroja

Oikeuden mukaan mies loukkasi nostoilla hallinnoimiensa yhtiöiden velkojien oikeuksia.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi perjantaina talousrikosjutussa suomalaisen liikemiehen vuosien vankeuteen. Tämä oli nostanut itselleen miljoonia euroja palkkaa ilman hyväksyttävää syytä. Oikeuden mukaan mies loukkasi nostoilla hallinnoimiensa yhtiöiden velkojien oikeuksia.

Jutussa viittä syytettiin vakavista talousrikoksista. Heistä kahden syytteet hylättiin, sillä niitä ei näytetty toteen. Kolmannen osalta syyttäjä luopui syytteestä pääkäsittelyssä. Tämä oli toiminut yhtiöiden kirjanpitäjänä.

Oikeus tuomitsi asiassa päätekijäksi katsotun, Monacossa asuvan Harri Mikael Holländerin, 47, kolmen ja puolen vuoden vankeuteen. Tuomio tuli kahdesta törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Mies oli vuosina 2008 ja 2009 nostanut hallinnoimistaan kahdesta yhtiöstä itselleen palkkaa kaikkiaan yli 4 865 000 euroa ilman hyväksyttävää syytä.

Oikeuden tiedotteessa kerrotaan, että yhtiöille oli ennen nostoja tuloutunut miljoonien voitonjako-osuustuotot rahastoista. Tuottojen taustalla oli liiketoimintakauppa, jolla erään teknologiayhtiön osakkeet oli myyty yhdysvaltalaisyhtiölle. Nostojen jälkeen toinen yhtiöistä ja sen emoyhtiö menivät konkurssiin.

Holländer tuomittiin maksamaan vahingonkorvauksia noin 4,4 miljoonaa euroa. Korvausten saajina ovat yhtiöiden konkurssipesät, verottajat ja yksityiset velkojat. Lisäksi mies tuomittiin menettämään rikoshyötynä valtiolle yli 443 000 euroa.

Hänet määrättiin heti vangittavaksi.

Toinen mies nosti palkkaa satatonnia

Ranskassa asuva 43-vuotias suomalainen liikemies puolestaan tuomittiin vuoden ja kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä sadan päiväsakon oheissakkoon, mikä tekee 7 100 euroa. Tuomion mukaan mies nosti itselleen ilman hyväksyttävää syytä 100 000 euron palkan yhtiöstä, jonka hallituksessa oli ollut jäsenenä.

Oikeus myös katsoi miehen toimineen päätekijän avunantajana: hän peitteli päätekijän nostoja asiakirjojen allekirjoituksillaan. Myös 43-vuotias tuomittiin mittaviin vahingonkorvauksiin.

Tuomio tuli muun muassa törkeästä velallisen epärehellisyydestä, kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta sekä kahdesta törkeästä rahanpesusta.