Liikenneselvitystä varten hankittiin konsulttiapua kilpailuttamatta – Ministeriö: Ei hankintalain vastaista

Ministeriöstä vakuutetaan, että kilpailutuksissa on toimittu hankintalain mukaisesti.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) liikenneverkkoyhtiöluonnosta varten tilattiin lähes parikymmentä ulkopuolista selvitystä kilpailuttamatta niitä. Ministeriön mukaan konsulteilta tilattiin 17 selvitystä, joiden yhteiskustannus oli reilut 330 000 euroa. Vain yksi niistä "minikilpailutettiin" pyytämällä tarjoukset viideltä toimijalta.

Yhdestäkään selvityksestä ei erikseen maksettu yli 30 000:tta euroa, joka oli viime vuonna raja tällaisten hankintojen kilpailuttamiselle.

Konsulttiselvityksien kilpailuttamatta jättämisestä uutisoi tänään Ilta-Sanomat. Lehden mukaan useiden ministeriön tilaamien konsulttiselvitysten hinta oli varsin lähellä kilpailutuksen rajaa.

Ministeriö: Ei hankintalain vastaista

Ministeriöstä vakuutetaan, että kilpailutuksissa on toimittu hankintalain mukaisesti. Lähes kaikissa tapauksissa valituilla konsulteilla oli sellaista osaamista, johon kilpailutus ei olisi tuonut lisäarvoa. Suorahankintoihin on päädytty myös siksi, että tiukka valmisteluaikataulu on sitä edellyttänyt.

– Mittavat selvitykset kilpailutetaan. Mutta kun rajataan toimeksianto riittävän suppeaksi, se on mahdollista saada kevyemmin ja nopeammassa aikataulussa, sanoo ylijohtaja Olli-Pekka Rantala.

Pääsääntöisesti Bernerin selvitys liikenneverkkoyhtiöstä on Rantalan mukaan valmisteltu virkatyönä ministeriössä ja virastojen avustuksella.

– Sitten on ollut joukko erityisalojen täsmäkysymyksiä, joihin meidän oma osaamisemme ei ole riittänyt. Meillä on hyvä käsitys siitä, millainen konsulttien hintataso on. Tiedämme, mitä tietyllä rahalla on mahdollista odottaa saavansa.

Kolmelta konsulttiyhtiöltä tilattiin vielä toinen selvitys sen jälkeen kun ensimmäinen oli valmistunut. Näissä tapauksissa kahden selvityksen yhteishinta nousi yli 30 000 euron, vaikka ne yksin jäivät alle rajan.

– Syynä oli se, että ensimmäisiä konsulttiselvityksiä oli tarve täydentää pienesti, kun ministeriön työ rajattiin selvitystyön aikana koskemaan vain tieverkostoa, Rantala perustelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ministeriö perusteli Bernerin konsulttien käyttöä

Ilta-Sanomat: Bernerin selvityksestä maksettiin konsulteille yli 330 000 euroa