Liikenneturva opastaa: Mopoilija, muista nämä liikenteessä!

Muilla tienkäyttäjien on hyvä muistaa, että mopoa ohjaa usein taidoiltaan kokemattomampi kuljettaja.

Mopoilijoille tapahtuu tyypillisesti risteysonnettomuuksia ja onnettomuuksia, joissa tilannenopeus on ollut liian suuri tai turvaväli liian pieni.

– Nuoremmalla mopoilijalla voi olla hankaluuksia hahmottaa liikennetilannetta kokonaisuutena. Väistämissäännöt on paikallaan kerrata, eritoten, jos ajokautta on vasta aloittelemassa. Risteyksissä on kuitenkin aina muistettava katsoa sivuille ja varmistaa reitti, sillä mopon ja auton välisessä kolarissa mopo jää väistämättä alakynteen. Riippumatta siitä, kenessä on syy, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

Väärä tilannenopeus puolestaan aiheuttaa esimerkiksi suistumisonnettomuuksia. Vähäinen ajokokemus, kokematon kuljettaja, nopeus ja kaarre ovat yhdistelmä, jolla mopon saa tieltä – etenkin jos kaarteessa on hiekkaa tai irtokiviä.

– Suistumisriskiä voi vähentää skarppaamalla tilannenopeuden kanssa, varomalla äkkiliikkeitä ja huolehtimalla siitä, että mopon renkaat ovat hyvässä kunnossa. Tienpinnan epätasaisuudet vaikuttavat mopon lisäksi myös mopoautoon, sillä se on ajoneuvona kevyt, Savolainen sanoo.

Ennen mopokauden alkua Liikenneturva suosittelee tarkastamaan mopon kunnon ja kertaamaan liikennesäännöt, harjoittelemaan mopon hallintaa, käyttämään ehjää ja sopivaa kypärää. Ajaessa muut tienkäyttäjät pitää ottaa huomioon ja noudattaa ennakoivaa ajotapaa.

Muiden tienkäyttäjien kannalta olennaista on muistaa, että mopoilija on usein kokematon liikenteessä ja onnettomuustilanteessa suojaton osapuoli.

Liikenneturvan 2013 tekemän tutkimuksen mukaan joka kolmas mopo on viritetty. Virittäminen on sekä vaarallista että laitonta, Liikenneturva muistuttaa. Nopeuden kasvaessa havaintojen tekoon ja äkillisiin tilanteisiin reagoimiseen jää vähemmän aikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ex-sisäministeri lisää painetta al-Holin palautuksissa Marinille ja Kulmunille – "Ei ole vain ulkoministerin asia"

Ulkoministeri Haavisto: Tällä hetkellä konkreettista operaatiota al-Holin palautuksista ei ole

Komission vihreä suunnitelma kiristää ilmastotavoitteita ja kertoo, miten niihin on tarkoitus päästä

Entinen pääministeri Rinne on valittu eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi

Vihtavuorelainen perheenäiti oli lähistöllä, kun ruutitehtaalla räjähti – pamauksen syytä selvitetään, alue tutkitaan tarkemmin torstaina

Kaukolämmön jakelussa katkoksia Jyväskylässä – huomenna Mäyrämäki, ensi viikolla Ylioppilaskylä

Helsingin kaupungin asuntotuotannon ex-pomo kohteli alaistaan vähättelevästi ja loukkaavasti – myös kaupungille tuomio työturvallisuusrikoksesta

Yli 2,6 miljoonaa euroa apurahoja Jyväskylän yliopistoon – katso kaikki Koneen Säätiön apurahojen saajat tästä

Hallituspuolueiden kansanedustajat eri linjoilla al-Holin suomalaisten asiassa: Könttä (kesk.) vastustaa kotiuttamista – "Suomeen ei pidä terroristeja tuoda ollenkaan"

Lapsiasiavaltuutettu moittii Suomea hidastelusta lasten palautuksissa al-Holista – "Prosessi on ollut tuskaisen hidas"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.