Liikuntavammaisen Jyväskylässä rajusti ryöstäneet vankilaan – uhria lyötiin kyynärsauvalla ja puunuijalla ja poltettiin tupakalla

57-vuotias mies ryöstettiin erilaista väkivaltaa käyttäen kotonaan Jyväskylän Keltinmäessä tammikuun lopussa. Mieheltä vaadittiin rahaa samalla kun häntä lyötiin kyynärsauvalla kymmeniä kertoja päähän ja ylävartaloon. Mies sai useita lyöntejä päähänsä ja käteensä myös puisesta nuijasta. Lisäksi hänen kämmenselkäänsä poltettiin tupakalla ja sormea puristettiin pihdeillä ja uhattiin sen katkaisemisella, ellei mies anna rahaa.

Väkivallan tekijänä ja rahan vaatijana oli 26-vuotias nainen. Nainen oli uhrin tuttava, joka oli omien asunto-ongelmiensa vuoksi asustellut tekoaikaan miehen luona. Ryöstöön osallistui myös naisen seurassa asunnolla ollut 27-vuotias mies, joka naisen pahoinpidellessä miestä, otti tämän lompakosta pankkikortin ja pankkitunnukset, joiden avulla selvitettiin miehen tilin rahatilanne. Kaksikko poistui teon jälkeen asunnolta, mutta palasi takaisin anastamaan omaisuutta. Asunnosta vietiin televisio, videokamera, pölynimuri ja vaatteita.

Murtuneet kylkiluut aiheuttivat uhrille ilmarinnan, hänen nenänsä, otsansa ja poskensa murtuivat ja päähän muodostui ruhjevamma. Sormeensa ja kämmenselkäänsä mies sai haavoja ja kasvoihinsa mustelmia.

Kun asiaa käsiteltiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa perjantaina, myönsi nainen tekonsa. Mies myönsi olleensa paikalla, mutta kiisti osallistuneensa rikokseen. Oikeus katsoi molempien syyllistyneen törkeään ryöstöön. Oikeus huomioi uhrille aiheutetun vaikean ruumiinvamman ja katsoi rikoksen tehdyn erityisen julmalla tavalla, sillä asialla oli kaksi tekijää, teossa käytettiin kahta eri astaloa ja uhrina oli liikuntavammansa vuoksi puolustuskyvytön mies.

Melina Inga-Lill Haapanen tuomittiin törkeästä ryöstöstä ehdottomaan vankeuteen kahdeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi. Mikael Mertsi Allan Florin sai törkeän ryöstön lisäksi kahden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottoman vankeustuomionsa huumausaineen käyttörikoksesta. Miehen rangaistuksesta kahdeksan kuukautta on nyt täytääntöönpantua aiemman tuomion jäännösrangaistusta, sillä hän syyllistyi rikokseen ehdonalaisessa vapaudessa. Molemmat passitettiin heti suorittamaan rangaistustaan.

Kaksikko velvoitettiin maksamaan uhrille yhteensä yli 16 000 euron korvaukset.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .