Liimankäry hävisi yksinkertaisella konstilla

TTL:n yrityksille tekemän kyselyn mukaan suurin este korvaamiselle on tiedon puute vaihtoehdoista.

Työterveyslaitos kannustaa yrityksiä korvaamaan haitallisia kemikaaleja turvallisemmilla. Avuksi TTL on laatinut uudet suomenkieliset ohjeet kemikaalien korvaamiseksi. Joskus se käy yllättävän yksinkertaisesti.

Eräässä yrityksessä valmistetaan seiniä ja ovia maatalousrakennuksiin. Ovia koottiin PVC-liimauksella, joka levitti liimankäryä halliin. Yritys korvasi liimauksen niittauksella, ja käryt loppuivat. Myös tuotteen hinta halpeni hieman, ovien laatu ei kärsinyt eikä niiden kokoamisessa tarvitse pitää kovaa kiirettä kuten ennen.

– Aina ei korvaavaa tuotetta kuitenkaan löydy yhtä helposti, kertoo vanhempi asiantuntija Arto Säämänen Työterveyslaitokselta. Joskus kemikaalin vaihtaminen vaatii yritykseltä tuotekehitystä tai muutoksia tuotannossa.

TTL:n yrityksille tekemän kyselyn mukaan suurin este korvaamiselle on tiedon puute vaihtoehdoista.

– Joskus myös teknologisia ratkaisuja on vaikea löytää tai vaihtoehtoisen kemikaalin hinta on korkeampi.

Vaarallisten kemikaalien korvaamisesta on kuitenkin monia hyötyjä. Paitsi että työn ja tuotteen turvallisuus paranevat, uudistuksesta voi koitua ympäristöetuja, taloudellisia säästöjä ja kohennusta yrityksen imagoon.

Tunnetuimpia esimerkkejä vaarallisten kemikaalien korvaamisesta ovat liuotinohenteisten maalien vaihtaminen vesiohenteisiin ja asbestin käytöstä luopuminen.

Tietoa ja malliratkaisuja turvallisten kemikaalien käyttöön löytyy esimerkiksi TTL:n Kemikaalivihi-sivustosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.