Liitot haluavat yhteiset talousluvut, ehkä Suomen Pankista

Suuri osa julkisen sektorin ja palvelusektorin työehtosopimuksista umpeutuu vuoden päästä tammikuussa.

Niin sanotusta Suomen mallista pitäisi päästä sopuun kevään aikana, sillä sen jälkeen liitot keskittyvät syksyn mahdolliseen liittokierrokseen. Paperiliiton ja Metsäteollisuuden sopimus umpeutuu ensimmäisenä syyskuussa. Sen jälkeen umpeutuvat muiden vientialojen sopimukset. Suuri osa julkisen sektorin ja palvelusektorin työehtosopimuksista umpeutuu vuoden päästä tammikuussa.

Vientialojen liitoissa toivotaan, että muut alat sitoutuisivat Suomen malliin kevään aikana.

– Jos Suomen mallista ei ole huhtikuussa yhteisymmärrystä, niin tulee kiire, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo.

Kaikki haastatellut sanovat, että Suomen mallissa tarvitaan puolueettomat talousluvut, joiden pohjalta työmarkkinaratkaisua neuvotellaan.

– Pitäisin Suomen Pankkia todennäköisimpänä yleisen talouspoliittisen arvion tekijänä, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen arvioi.

Viennistä riippuvaisia sopimuksia tehty

Kilpailukykysopimuksen ulkopuolelle jäänyt Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT) solmi jo joulukuun alussa Autoliikenteen Työnantajaliiton (ALT) kanssa nelivuotisen sopimuksen, joka noudattelee teollisuuden yleistä linjaa. Elintarvikeala solmi jo lokakuussa nelivuotisen sopimuksen, jossa palkkoja korotetaan verrokkialojen palkankorotusten perusteella. Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen pitää sopimuksia hyvin myönteisinä, sillä niiden kustannuskehitys on kytketty vientiteollisuuden ratkaisujen linjaan.

Kunta-ala aloitti ennen joulua neuvottelut seuraavasta palkkamallistaan. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön (Juko) puheenjohtaja Olli Luukkainen ei tuolloin uskonut pysyvään Suomen malliin. Hänen mukaansa vientiteollisuus ei voi kertoa, mitä muut voivat sopia.