Lintilä ei lähtisi leikkaamaan listaamattomien yhtiöiden osinkohuojennusta

Nykyisessä verojärjestelmässä vahvasti huojennettuja osinkoja saa nostaa enintään kahdeksan prosenttia yhtiön omasta pääomasta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) suhtautuu varauksellisesti listaamattomien yhtiöiden osinkojen veroremonttiin. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen viime viikolla esittelemä raportti suositteli, että huojennettuja osinkoja saisi nostaa nykymallia vähemmän.

– Voi olla, että verotukseen tullaan muutoksia tekemään, mutta itse näkisin, että yrittäjyyden kannustavuuden kannalta en dramaattisia muutoksia lähtisi tekemään, Lintilä sanoi tiistaina politiikan toimittajien lounastilaisuudessa.

Nykyisessä verojärjestelmässä vahvasti huojennettuja osinkoja saa nostaa enintään kahdeksan prosenttia yhtiön omasta pääomasta. Raja on Etlan ja VATTin raportin mukaan hyvin korkea, mistä seuraa joissakin tapauksissa liiankin voimakas kannuste kasvattaa yhtiön nettovarallisuutta. Kannuste voi samalla jarruttaa investointien kohdentumista parhaiten tuottaviin kohteisiin.

– En ole ollenkaan varma, että huojennus ohjaa investointeja väärään paikkaan. Kannustavuuselementti on se painava tekijä, Lintilä kiistää raportin tulokset.

Raportti suosittelee listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen tuottorajan laskemista lähemmäksi markkinakorkoja.

Suomen Yrittäjät on pitkään vastustanut muutosta, jonka jälkeen listaamattomista yrityksistä voisi nostaa vähemmän huojennettuja osinkoja. Viime viikolla Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoi, että yrittäjäriskistä täytyy saada jokin tuotto, jotta kasvuun on motivaatio.