Lintu-Elssa teki tilinsä pusikoissa – Muistatko nämä todelliset Persoonat?

Jyväskylän seudulla on historian saatossa asunut monia persoonia, jotka nykynimiin verrattuna ovat olleet todellisia Persoonia. Näitten kohtaloiden rinnalla tosi-tv vaikuttaa lastenohjelmilta.

Mänty-Miina on yksi näistä persoonista. Vilhelmiina Nisunen (o.s. Mäntynen) oli omana aikanaan (1850–1933) kaupungin katukuvassa yhtä tunnettu persoona kuin oli myöhemmin Reiska eli entinen nyrkkeilijä, sukkela sanankäyttäjä Reino Parkkulainen. Mänty-Miina tuli tunnetuksi omintakeisena kaupustelijana ja kyläluutana.

Lintu-Elssa puolestaan oli Vesangasta lähtöisin ollut maksullinen nainen, joka teki tilinsä Mattilanniemen pusikoissa ja Lutakon halkovarastoissa.

Pien-Miina oli hautajaisissa kuokkimiseen erikoistunut korpilahtelainen, koditon nainen, jonka omaisuus kulki mukana yhdessä kassissa.

Kauaksi heistä ei jää Kohmelo-Olga, karstulalainen nainen, joka asui Kohmelo-nimisessä mökissä ja piti Känni-nimistä lehmää.

Paikalliset miehet vaikuttavat tässä historiankirjoituksessa kovin värittömiltä.

Vai mitä sanotte Otto Johanneksesta, helppoheikistä, joka lupasi alushousut ilmaiseksi naisille, jotka vaihtavat ne jalkaan saman tien Jyväskylän torilla.

Tai Huikkos-Hempasta, jyväskyläläisestä viinatrokarista, jonka kerrottiin salakuljettavan pirtua jopa puujalkansa sisällä.

Vesa Karvinen on koonnut näistä tunnetuista hahmoista teoksen Mänty-Miinasta Hankala-Kalleen – Tarinoita Keski-Suomen kyläpersoonista.

Onko maakunnassa enää vastaavia persoonia. Noh, tuskin vastaavia, mutta jos tiedätte ja tunnette ihmisiä, joiden elämä on kertomisen arvoinen, vinkatkaa: tanaan@keskisuomalainen.fi

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .