Lintuja jäi talvehtimaan tavallista enemmän

Suomeen on leudon alkutalven vuoksi jäänyt talvehtimaan poikkeuksellisen paljon lintulajeja. Birdlife Suomen tiedottajan Lauri Hännisen mukaan maasta saattaisi löytyä nyt satakin lintulajia. Tavallisesti Suomen runsaasta noin 240 pesimälajista talveksi tänne jää sinnittelemään vain noin 70 lajia.

Esimerkiksi Espoossa on tehty vuodenaikaan nähden harvinaisia havaintoja. Uutenavuotena nähty heinätavi on myöhäisin havainto kautta aikojen. Muutenkin vesilintuja on Suomessa nyt tavallista enemmän. Telkkiä ja tukkasotkia on rannikolla laskettu muutamia satoja. Laulujoutseniakin on havaittu toista sataa yksilöä eri puolilla maata.

Varsinkin Etelä-Suomessa lintujen talviruokintapaikoilla on ollut lintuharrastajien harmiksi hiljaista. Linnut löytävät sulan maan aikaan ravintoa luonnosta, eivätkä useimmat lajit vielä tarvitse ihmisen apua.

Pakkasjaksot ja lumipyry voivat kuitenkin muuttaa tilanteen nopeasti ja tuoda linnut lintulaudoille. Pohjoisempana talipallot ovat jo kelvanneet, tai ainakin niitä on kadonnut ruokintapaikoilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.