Lipuntarkastajat tulevat Jyväskylän busseihin – "Lippuja käytetään väärin"

Matkalippujen tarkastajat astuvat Jyväskylän paikallisliikenteen busseihin ensi vuonna. He ovat pysäköinnintarkastajia, jotka koulutetaan uuteen tehtävään. Joukkoliikennejaosto käsittelee torstaina luvan hakemista liikenne- ja viestintäministeriöltä lippujen tarkastamiseen.

– Kun lupa on saatu, on vielä huolehdittava henkilöstön koulutuksesta ja hankittava tarvittavat laitteet. Uskoisin, että tarkastukset alkavat jossain vaiheessa ensi kesää. Siitä tiedotetaan aikanaan, joukkoliikenneinsinööri Ari Tuovinen sanoo.

Tuovisen mukaan Jyväskylässä ei varsinainen ”pummilla” matkustaminen ole samanlainen ongelma kuin vaikkapa Helsingissä, koska busseihin kuljetaan aina etuovesta. Kuljettajan ohi ei pääse ilman lippua.

– Sen sijaan lippuja voidaan käyttää väärin. Voidaan esimerkiksi matkustaa vyöhykkeille, minne oma lippu ei oikeuta, tai voidaan esittää väärän käyttäjäryhmän lippu, Tuovinen sanoo.

Lipuntarkastukseen hankittava laitteisto ei ole Tuovisen mukaan iso investointi, puhutaan tuhansista euroista. Koulutuksen sisältö on neuvoteltava poliisin kanssa.

Sitä, aiheuttaako lipuntarkastus paineita lisätä pysäköinninvalvonnan henkilöstöä, Tuovinen ei lähde arvioimaan. Myöskään tarkastajien työvuoroista ei ole vielä keskusteltu.

Jos sitten kärähtää väärällä lipulla tai ilman lippua matkustamisesta, sanktio seuraa. Lain mukaan tarkastusmaksu voi olla enintään 40 kertaa niin suuri kuin alin aikuisen kertamaksu.

– Tarkastusmaksun suuruudesta Jyväskylässä ei ole vielä päätetty, Tuovinen toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .