Lisää hoivakoteja Avin valvontaan – Keski-Suomessa seitsemässä uudessa vanhusten hoivayksikössä on havaittu ongelmia

Vanhusten hoivakotien ongelmat eivät ota laantuakseen Keski-Suomessa. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Jaana Aarnio kertoo, että aluehallintovirasto on aloittanut alkuvuodesta valvonnan seitsemässä uudessa vanhusten hoivakodissa Keski-Suomessa.

Jo aiemmin valvonta on aloitettu Attendon Holstinpuistossa ja Attendon Telkänpesässä Jyväskylässä, Esperin Paatelassa, Jyvässeudun Hoivapalveluiden Muuramen Koskikodissa ja Attendon Rantalassa Muuramessa, Esperin Hoivakoti Marjarannassa Karstulassa sekä Esperin Hoivakoti Kaaressa ja Attendon Erkinpuistossa Joutsassa.

Keskisuomalainen kertoi jo tammikuussa Koskikodin valvonnan johtuvan siitä, että Muuramen kunta ohjasi sinne sopimukseen nähden liian huonokuntoisia asukkaita.

Aarnion mukaan Paatelassa ja Rantalassa asiat ovat jo kunnossa, ja valvonta niissä voidaan päättää.

Valvontaan on nyt kuitenkin jouduttu ottamaan seitsemän uutta hoivakotia. Niitä ovat seuraavat vanhusten ympärivuorokautiset hoivayksiköt: Attendo Kalmari ja Mannila Saarijärvellä, Attendo Vuokaaren Palvelukoti 2, Attendo Katajan Palvelukoti sekä Attendo Laurintupa Laukaassa, Attendo Tallisaari Suolahdessa sekä Attendo Koskipuisto Jämsässä.

Aarnion mukaan missään kyseisistä hoivayksiköistä tilanne ei ole ollut sellainen, että asukkaat olisivat akuutissa vaarassa. Suurimmassa osassa tapauksista ongelmana on ollut liian vähäinen henkilöstön määrä varsinkin viikonloppuisin sekä tukipalveluhenkilöstön liian pieni määrä.

– Esimerkiksi viikonloppuisin ei ehditä välttämättä ulkoilla ja iltatoimet voidaan aloittaa aikaisemmin, koska henkilöstöä on vähän. Asiakkaiden hoitoisuus ei kuitenkaan viikonloppuisin vähene, Aarnio kuvaa.

Valvonnat ovat auenneet joko kunnan tarkastuskäynnin jälkeen, työntekijöiden ilmoituksella tai aluehallintoviraston työntekijän muilla valvontakäynneillä saamien tietojen perusteella. Valvonnan aloittaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että yksikön toiminnassa on jotakin huomautettavaa, joka pitää korjata tai sitten yksikön työntekijät ovat ottaneet aluehallintovirastoon yhteyttä jostakin epäkohdasta, jota tulee arvioida tarkemmin.

Aarnion mukaan tällä hetkellä valvontoja on auki selvästi enemmän kuin esimerkiksi viime vuonna. Tähän on hänen mukaansa saattanut vaikuttaa aiheen saama mediahuomio.

– Mediakohu on saattanut lisätä hoitajien tietoisuutta, kuinka asioiden pitäisi olla ja he ovat lähteneet ilmoittamaan epäkohdista, Aarnio sanoo.

Myös kunnat ovat tiukentaneet Keski-Suomessa valvontaansa, sillä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto laittoi helmikuussa jokaiseen alueensa kuntaan kirjeen, jossa kehotetaan tekemään valvontakäynti alueen yksityisiin yksiköihin.

– Halusimme varmistaa, että kunnat varmasti toteuttavat valvontatehtäväänsä. Yhteistyö Keski-Suomen alueen kuntien kanssa on sujuvaa, Aarnio sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .