Lisäpalovaroittimia asuntoihin ja turvaliedet keittiöihin, suosittaa Onnettomuustutkintakeskus

Onnettomuustutkintakeskus on julkaissut useita suosituksia asuntojen turvallisuudesta.

Asuntoihin pitäisi saada selvästi nykyistä vähimmäisvaatimusta enemmän palovaroittimia, esittää Onnettomuustutkintakeskus tuoreissa suosituksissaan.

Nykyinen vaatimus yhdestä palovaroittimesta jokaista alkavaa asunnon 60:tä neliömetriä kohden ohjaa viranomaisen mukaan muun muassa siihen, että palovaroittimia on usein vain yksi.

Asuntojen keittiöihin olisi puolestaan syytä asentaa sellaiset turvalliset liedet, joissa ainakin lieden tahaton päälle kytkeytyminen on estetty.

Suosituksiin kuuluu myös hätäpoistumisen varmistaminen uusien pien- ja rivitalojen makuuhuoneista. Varatieksi pitäisi viranomaisen mukaan vaatia kiinteillä avauskahvoilla varustettu kulkukelpoinen ikkuna.

Onnettomuustutkintakeskus julkaisi tiistaina useita suosituksia asuntojen turvallisuudesta. Taustalla on Raahen Pattijoella viime syyskuussa tapahtunut rivitalopalo.

Isä oli päihtynyt

Raahen syyskuinen palo sai alkunsa rivitaloasunnossa, jossa kahvinkeitin oli syttynyt palamaan vahingossa päälle kytkeytyneellä liedellä.

Syttymishetkellä huoneistossa nukkui isä ja kolme lasta. Lapsista kaksi kuoli palossa.

Onnettomuustutkinnan mukaan perheen isä oli päihtynyt, mikä ilmeisesti myös vaikutti siihen, että lieden päällekytkeytyminen jäi havaitsematta.

Asunnon keittiössä olleessa palovaroittimessa ei ollut paristoa eikä toisen palovaroittimen toiminnasta ole tietoa.