Lohikosken yksinäisen sorsaäidin pitkä jahti sai onnellisen lopun

Jyväskyläläiset ovat seuranneet huolestuneina Lohikosken Tuukkasenlammelle jumahtaneen yksinäisen naarassorsan elämää.

Sorsa sai läheisen Niittytien ja Metsikkötien asukkaiden mukaan vamman siipeensä jo aikaisin kesällä, eikä ole sen koommin pystynyt lentämään. Vammastaan huolimatta se kasvatti 11 poikasta ja hoivasi ne maailmalle.

Lokakuussa muut sorsat jättivät lammen, jonka pinta on alkanut viime päivinä jäätyä. Asukkaat ovat käyneet ruokkimassa leivän- ja pullanmuruihin tykästynyttä, yksinäistä äitisorsaa.

Lauantaina Keski-Suomen eläinsuojeluyhdistyksen luonnonvaraisten eläinten vapaaehtoisena hoitajana toimiva Saija Paldanius päätti ottaa yhteyttä Keski-Suomen pelastuslaitokseen, jotta sorsa saataisiin napattua kiinni ja vietyä hoitoon. Paldanius kertoi itse käyneensä ensimmäistä kertaa yrittämässä sorsan kiinniottoa jo syyskuun lopussa, mutta eläin on huomannut aina ihmisten aikeet.

– Se ei päästänyt lähelle, jos huomasi haavin. Kerran saimme sorsan jollalla soutaen jo lähes kiinni, mutta se sukelsi jollan alta karkuun, Paldanius kertoo.

Pelastuslaitoksen kalusto ja kokemus eläinten pelastustehtävistä olivat kuitenkin sorsan juonikkuudelle liikaa. Eläin napattiin lauantaina kello viiden jälkeen ja vietiin nopeasti eläinlääkäriin tutkittavaksi. Selvisi, että sorsan siivestä puuttuu joitakin ulompia sulkia, mutta muuten se on terve. Sunnuntain vastaisen yön lintu viettää Paldaniuksen kylpyhuoneessa.

– Se vaikuttaa rauhalliselta kaverilta. Annoin sorsalle apetta ja vettä, Paldanius kertoo.

Eläinsuojeluyhdistyksessä pohditaan seuraavaksi, mihin sorsa viedään jatkamaan syksynviettoa. Vaihtoehtona on ainakin Heinolan lintutarha. Toisaalta hyväkuntoinen eläin voisi pärjätä myös Jyväskylän Rauhalahdessa, jossa on voimalaitoksen johdosta sulaa läpi talven.

– Siellä käydään myös ruokkimassa sorsia läpi talven, Paldanius sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .