Loma tulossa, mutta puutarha vaatii huomiota? Lue tästä 10 vinkkiä puutarhan rentoon kunnossapitoon lomalla

Puutarhaliiton mukaan hyvinvoivan puutarhan ei tarvitse kärsiä poissaolonkaan aikana, kunhan näkee vähän vaivaa ennen lomaa.

Kesä, luonnollisesti, on puutarhojen aikaa. Kesä on toisaalta myös loma-aikaa. Tämä voi olla huono yhtälö, mutta puutarhaa voi valmistella poissaoloon, Puutarhaliitto muistuttaa.

Liiton mukaan pihakasvit selviävät hyvin viikon tai viikonlopun poissaolosta. Pidemmälle ajalle kannattaa harkita automaattikastelua tai naapuriapua. Hoidetun näköinen piha pitää myös varkaat poissa, liitto muistuttaa.

Puutarhakasveja voi valmistella poissaoloon seuraavilla Puutarhaliiton vinkeillä:

1. Istuta ennen lomaa pienissä ruukuissa olevat kasvit isompiin astioihin tai altakasteluruukkuihin, joiden reilu multa- ja vesitila varastoi kosteutta ja ravinteita.

2. Katso viikon säätiedotus etukäteen. Jos luvassa on sadetta useana päivänä, siirrä kasvit suojaan sateelta, ja jos hellettä ennustetaan, niin varjoisa paikka on silloin paras.

3. Yli viikon poissaoloon kannattaa varautua niin, että ruukuissa ja amppeleissa olevia kasveja typistetään hiukan pienemmiksi haihdunnan vähentämiseksi. Kasvit jopa tuuheutuvat leikkauksen jälkeen.

4. Jos kuivuutta on tiedossa, nostetaan amppelit ja ruukut pesuvateihin, joiden pohjalle laitetaan noin viisi senttiä vettä puskuriksi. Umpinaisiin astioihin on vastaavasti hyvä porata ylivuotoreiät noin 3 – 5 senttiä pohjasta, jotta kasvit eivät huku rankkasateiden aikana.

5. Köynnöksille ja pitkävartisille kasveille on hyvä asentaa tuet jo etukäteen, sillä kasvu kiihtyy keskikesällä. Tuet suojaavat myös tuulilta ja ukkosmyrskyjen tuhoilta.

6. Lannoituksesta selviää kesän aikana helpoiten, kun juhannuksen paikkeilla lisää multaan kestolannoiterakeita tai -puikkoja. Silloin pelkkä vesikastelu riittää lomakaudella.

7. Kasteluvettä kannattaa varastoida saaveihin ja ämpäreihin, mikä helpottaa kastelua, varsinkin, jos ulkopuolinen kastelija käy hoitamassa kasveja.

8. Kasvit haihduttavat vähemmän, jos ne ovat varjossa tai tuulettomassa paikassa. Toisaalta esimerkiksi tumma suojainen eteläseinusta on aina kuumin paikka, joten ruukkuja ei pidä sijoittaa loman ajaksi paahteisimmalle seinustalle.

9. Avaa kasvihuoneiden, kastien ja lasitettujen tilojen ikkunat ja luukut raolleen, sillä suljetussa tilassa lämpö voi nousta kasveille sietämättömäksi.

10. Erilaisten kotikutoisten kastelusysteemien avulla voi myös varmistaa kasvien vedensaannin. Nurin perin käännetyt vesipullot ja vesiastiaan upotetut huopa-/kangasmatot ruukkujen alla tuovat lisäkosteutta. Ne on hyvä testata ja ajaa sisään jo viikkoa aikaisemmin, jolloin näkee käytännössä, miten ne toimivat. Puutarhamyymälöissä on tarjolla monia erilaisia kasteluvälineitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.