Loma voi olla myös parisuhteen rajapyykki – näillä vinkeillä kesä ei mene riitelemiseksi

Avioeroja haetaan eniten lomakausien jälkeen elokuussa ja tammikuussa.

Loma on monelle kauan kaivattua omaa aikaa – mutta myös parisuhteen rajapyykki. Yhteiskuntapolitiikka-lehden numerossa 2/2017 julkaistun artikkelin mukaan avioeroja haetaan eniten lomakausien jälkeen elokuussa ja tammikuussa. Vapaalla on siis hyvä huoltaa itsensä lisäksi parisuhdetta, mistä haluaa muistuttaa myös Sydänliiton, Aivoliiton ja Diabetesliiton yhteinen Yksi elämä -projekti.

Väestöliiton johtava seksologian asiantuntija Tarja Santalahden mukaan ensimmäiseksi kannattaa hoitaa oma väsymys pois, minkä jälkeen on paremmin energiaa lomailuun ja parisuhteen kehittämiseen. Lisäksi vaivaavat asiat kannattaa nostaa pöydälle jo heti aluksi.

– Jos kevään aikana on tullut ristiriitoja, ne kannattaa ottaa puheeksi heti loman alussa. Neljä viikkoa on pitkä aika olla yhdessä, jos koko ajan kalvaa pieni tyytymättömyys, Santalahti toteaa.

Monelle parisuhteen huollosta saattavat tulla ensimmäisenä mieleen kalliit lomamatkat, lahjat tai jopa parisuhdeterapia. Santalahden vinkit lomalle eivät kuitenkaan ole monimutkaisia tai hintavia.

– Laatuajan viettämiseen ei aina tarvita rahaa, vaan pieniä arkisia rakkauden tekoja. Kosketa toista aina, kun se tuntuu hyvältä, sopivalta ja luonnolliselta. Kerro, mitä hyvää haluat tehdä toiselle esimerkiksi seksissä. Yllätä ja ilahduta toista silloin, kun hän ei sitä odota, Santalahti luettelee.

Santalahti toteaa myös, ettei koko lomaa tarvitse viettää yhdessä. Hän toivoo kuitenkin, että loma nähtäisiin myös parisuhteen kautta.

– Jos tunteet ovat joutuneet hieman piiloon kiireisen työkauden takia, niin yhteinen loma on mainio tapa saada ne taas heräämään, Santalahti summaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.