Lonkkamurtuma voi olla vanhukselle kohtalokas

Kun vanhus kaatuu ja murtaa lonkkansa, sillä voi olla kohtalokkaat seuraukset. Kuopion yliopistossa huomenna tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan joka kolmas yli 70-vuotiaista lonkkamurtumapotilaista kuolee vuoden sisällä. Samanikäiseen väestöön verrattuna kuolleisuus on kolminkertainen.

– Murtuma pahentaa jo olemassa olevia perussairauksia ja altistaa muille sairauksille. Lonkkamurtuman jälkeen hyvin yleisiä ovat esimerkiksi keuhkokuume sekä virtsatie- ja leikkaushaavainfektiot, lääketieteen lisensiaatti Eija Lönnroos luettelee syitä synkille kuolleisuusluvuille.

Hänen mukaansa miehille lonkkamurtuma on naisia kohtalokkaampaa. Tätä selittää osin se, että miehillä on enemmän muita sairauksia.

Lonkkamurtumat ovat lisääntyneet viime vuosina selvästi. Lönnroosin mukaan psyykenlääkkeiden käyttö näyttää lisäävän kaatumisen ja lonkkamurtuman riskiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Osa naisista jättää kohdunkaulan syöpäseulonnat väliin Keski-Suomessa – "Nuoremmilla ikäluokilla ei ehkä ole samalla tavalla huolta omasta terveydestä"

Puhemies Vanhanen: Munuaiskasvainten syy oli syöpä, hoidettu leikkaamalla

Ilmastoministeri Mikkonen pitkän aikavälin tavoitteesta: Tärkeintä saada yhteisymmärrys 2050 tavoitteesta, 2030 joutuu odottamaan

Uusi hätäkeskusjärjestelmä kutsuu helikopterin paikalle aiempaa herkemmin – potilaita lääkärikopteri kohtaa harvemmin

Viitasaarelta löytyy erikoinen ja kiehtova veistospuisto – sunnuntaina Tuulensuun puiston veistoksia esitellään ja keskustellaan yhteisöllisyydestä

Karstulassa voit olla entisajan lapsi – Satusivellin -tapahtuma huipentuu torstaina Kruukkilassa

Toivottavasti viikonloppuna tuulee – Keitele Regatta starttaa Äänekoskelta ja maali on Viitasaarella

Jyväskylän yliopisto vaihtoi profiilikuvat sateenkaariväreihin – Pride-tempaus kummastuttaa ihmisiä Tapio Puolimatkan takia

Poika kuristi isäänsä ja vei veitsen kurkulle Muuramessa – tuomittiin ehdollista vankeutta

Lastu lentää ja tienoo pärisee: Moottorisahalla veistetään viikonloppuna toteemeja Kivijärvellä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.