Loppuviikon EU-huippukokous tähtää sopuun Britannian kanssa

Britannian EU-vaatimuksista yritetään löytää sopu huomenna alkavassa huippukokouksessa. Ratkaisua on hierottu kokouksen alla sekä virkamiestasolla että kahdenvälisissä neuvotteluissa, mutta vaikeimmat kysymykset jäävät EU-maiden johtajien ratkottavaksi.

Avoimet kohdat liittyvät muun muassa EU-työntekijöiden sosiaalietuihin ja ulkomaille maksettaviin lapsilisiin, kertovat kokousta valmistelevat virkamieslähteet Brysselissä.

Valtiojohtajien on päästävä sopuun siitä, kuinka kauan Britannia voisi rajoittaa muualta EU:sta tulevien työntekijöiden sosiaalitukia. Lisäksi pitäisi päättää, millä perusteilla ulkomaille maksettavia lapsilisiä voi rajoittaa.

Toinen koetinkivi liittyy Britannian ja euromaiden väliseen suhteeseen. Etenkin Ranskaa närästää se, että Britannia haluaa päästä vaikuttamaan euromaiden tekemiin päätöksiin. Pääministeri David Cameron on huolissaan euromaiden linjaamasta sääntelystä, jolla on vaikutuksia myös Britannian finanssisektorille.

Cameron haluaa huippukokouksesta sopimuksen, joka on oikeudellisesti sitova. Osa lainsäädännöstä edellyttää myös EU-parlamentin hyväksynnän. Parlamentin puhemies Martin Schulzin mukaan Cameronin on turha odottaa takeita siitä, että parlamentti välttämättä hyväksyisi sovun.

Suomea huippukokouksessa edustaa pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Kaksipäiväisen istunnon aikana on tarkoitus puhua myös pakolaiskriisin hoidosta. Uusia avauksia ei ole odotettavissa, sillä sovittujen päätösten kuten Turkki-yhteistyön toimeenpano takkuaa edelleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.