Lottovoittajan huijausvyyhdessä tuomittiin yli 15 ihmistä

Oikeuden mukaan rahaa hupeni lainoihin, kiinteistökauppaan ja hevoskauppoihin.

Pirkanmaalaisen lottomiljonäärin huijausvyyhti sai torstaina yhden päätepisteen, kun Pirkanmaan käräjillä jaettiin tuomioita yli 15 henkilölle. Tuomion mukaan lottovoittaja menetti muun muassa suurilla lainoilla, epäedullisella kiinteistökaupalla ja tappiollisella hevoskaupalla noin miljoona euroa.

Oikeuden mukaan lottovoittajan tililtä oli esimerkiksi siirretty viime vuonna touko-kesäkuussa 320 000 euroa tamperelaisen lakimiehen hallinnoimalle tilille selitteellä "sijoituskäyttöön", mutta voittaja ei itse muistanut rahansiirtoa tai saanut rahojaan takaisin.

Viime vuoden heinäkuussa miehen tililtä oli oikeuden mukaan jälleen siirretty rahaa, 290 000 euroa. Tällöin kyseessä oli kolmannelle miehelle menevä laina, jotta tämä pääsisi taas luottokelpoiseksi. Ulosottovelkojen sijaan rahaa kuitenkin hupeni muun muassa miehen velkoihin Raha-automaattiyhdistykselle. Jo seuraavassa kuussa miehen tililtä siirrettiin taas satojentuhansien eurojen laina eteenpäin, ja vastineeksi mies sai panttikirjat kiinteistöön, jonka omistajan allekirjoitukset puuttuivat.

Yhteensä oikeudenkäynnissä oli syytettynä yli 30 ihmistä, mutta iso nippu syytteitä kaatui. Yli kahden vuoden vankeustuomioiden lisäksi oikeus tuomitsi kuitenkin isolle joukolle ihmisiä myös lyhyempiä ehdollisia ja ehdottomia tuomioita sekä yhdyskuntapalvelua muun muassa petos- ja rahanpesurikoksista.

Pisin tuomio viisi vuotta

Pisimmän viiden vuoden vankeustuomion jutussa sai lakimies Reino Rudolf Mäkilä, 64. Hänet tuomittiin viidestä törkeästä petoksesta. Dimitri Gunnar Ahlgren, 44, tuomittiin 4 vuoden ja 3 kuukauden vankeuteen seitsemästä törkeästä petoksesta.

Allan Richard Grönforsin oikeus tuomitsi 3 vuoden vankeuteen kolmesta törkeästä petoksesta ja ampuma-aserikoksesta. Rangaistusta alensi aiempi tuomio.

Harri Dimitri Lindeman, 47, tuomittiin törkeästä petoksesta, ampuma-aserikoksesta ja törkeän rahanpesun yrityksestä 2 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen.  Myös hänen tapauksessaan rangaistusta alensi aiempi tuomio.

Roni Henry Sebastian Lintelä, 24 sai puolestaan törkeän petoksen avunannosta 2 vuotta ehdollista vankeutta.

Syyte: Porukka huijasi iäkkäältä lottovoittajalta yli miljoona euroa