Lukija epäili Tourujoen likaantuneen jätevedestä – Jyväskylän Energian mukaan kyse on sateen huuhtomasta hulevedestä

Keskisuomalainen sai torstaina lukijavinkin, jonka mukaan Tourujoen vesi olisi saattanut saastua jätevedestä. Vinkkaaja kuvailee havaintoaan näin:

– Olin keskiviikkona noin kello 14 Tourujoen luontopolulla valokuvaamassa ja luontopolun alkupäässä tarkkailin joessa uivia lintuja. Ihmettelin, mistä voimakas viemärin haju tulee. Kun katsoin jokeen, niin sinne sekoittui tarkkailurakennelman alta ilmeisesti viemärivettä. Sitä tuli muutaman kerran isoina ryöpsäyksinä ja sen erotti aina vaaleammasta väristä. Välillä vettä tuli vain pienenä "norona". Soitin sekä Jyväskylän kaupungille että Jyväskylän Energialle. He ottivat vikailmoituksen vastaan.

Vinkkaaja kertoi tarkaksi havaintopaikaksi luontopolun alkupään Tourukadun suunnalla, lähellä hautausmaata.

– Hautausmaan kohdalla on viemärikaivo, mikä herätti epäilykset että kyseessä voisi olla viemäriongelma.

 

Jyväskylä Energian käyttöpäällikkö Jari Hakonen arvioi, että kyse ei ole jätevedestä vaan hulevedestä.

– Siinä hautuumaan alapuolella on hulevesien purkuputket. Sielläpäin ei ole jätevesiputkistoa. Ilmoittajan kuvailema haju tietysti vähän ihmetyttää, mutta joen pitäisi olla kyllä pitemmältä matkalta saastunut, jos kyse olisi jätevesiongelmasta.

Hakosen mukaan lähin jätevesipumppaamo sijaitsee vanhan paperitehtaan piipun juurella, joka sijaitsee ylempänä Tourujoella.

Hulevedet ovat rakennetulla alueella maan pinnalle tai rakennusten katoille kertyviä sade- tai sulamisvesiä. Hulevesiä voi muodostua kesäaikaan erityisesti sateisten kausien jälkeen. Jyväskylässä on ollut kesäkuun alussa sateisia päiviä pitkään jatkuneen lämpimän ja kuivan jakson jälkeen. Varsinaisista rankkasateista ei voida kuitenkaan puhua. Kesäkuun sateisin päivä on ollut tähän mennessä maanantai 4. kesäkuuta, jolloin Jyväskylän lentoaseman sademääräksi mitattiin 1,7 millimetriä.

Hulevedet voivat heikentää purkuvesistöjen ja pohjavesien laatua, ja aiheuttaa jopa tulvia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .