Lukijan kuva: Pyrstötiaiset Jyskänvuoren rannalla pusikossa

Keskisuomalainen arpoo kaikkien lukijan kuvia lähettäneiden kesken tuotepalkinnon kerran kuussa.

Onnetar valitsi jyskäläisen Marja Mallatin upean kuvan kahdesta pyrstötiaisesta Keskisuomalaisen helmikuun Lukijan kuvat -arpajaisten voittajaksi.

Tiaiset keikkuivat oksalla sopivalla kuvausetäisyyydellä Jyskänvuoren rannalla pusikossa viime viikolla.

– Olin koiria ulkoiluttamassa ja rupesin kuuntelemaan, että mitäs lintuja siellä laulaa. Käskin koirien odottaa, menin katsomaan. Pyrstötiaisiahan ne olivat, Mallat kuvailee kohtaamistaan lintujen kanssa.

– Pyrstötiaiset pysyvät harvoin pitkään paikallaan, että niitä saa kunnolla kuvattua. Tällä kertaa onnistuin, viitisen vuotta lintujen kuvausta harrastanut Mallat kertoo.

Mallat kuvaa lintuja suht pienikokoisella superzoom-kameralla, koska pitää sellaista mukavampana kantaa mukana kuin painavaa järjestelmäkameraa.

Keskisuomalainen arpoo kaikkien lukijan kuvia lähettäneiden kesken tuotepalkinnon kerran kuussa. Ohjeet kuvan lähettämiseen sekä kuvien selaamiseen löydät täältä.

Faktoja pyrstötiaisesta

Luontoportti luonnehtii lintua: Pyrstötiainen on pieni, palleromainen ja erittäin pitkäpyrstöinen lintu, meillä heimonsa ainoa edustaja. Pyrstötiaisen pää on lumivalkoinen ja vatsapuoli valkoinen, alavatsassa ja alaperässä on hieman harmaata tai punertavaa sävyä. Selkäpuoli on mustan-, valkoisen- ja punertavankirjava. Pitkä pyrstö on musta ja valkoreunainen. Koivet ovat mustanruskeat (vanha lintu) tai punertavat (nuori lintu). Nokka on musta (vanha lintu) tai tyvestä ja kärjestä kellertävä ja muuten musta (nuori lintu). Silmän värikalvo on punertavanruskea ja silmärengas on keltainen tai punainen.

Suomen lintuatlaksen mukaan Suomessa pyrstötiainen on melko harvalukuinen, mutta tätä nykyä runsastuva, maan eteläosien laji. Tällä hetkellä pesimäkannan kooksi arvioidaan 20 000–50 000 paria.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .