Lukijat aikaisista herätyksistä: "Armeijassa ollaan selkärankaa kasvattamassa"

Suomalaisten varusmiesten pitäisi saada nukkua nykyistä pitempään, koska uniajaksi varattua kahdeksan tunnin aikaa syövät nukahtamiseen menevä aika, hajut, äänet ja huono ilma. Tätä mieltä on unitutkija, professori Markku Partinen.

Keskisuomalainen kysyi lukijoilta, pitäisikö heidän mielestään varusmiesten saada nukkua aamukuutta myöhempään. Hienoinen enemmistö, 54 prosenttia, noin 2 600 vastaajasta kannatti aamuherätyksen siirtämistä myöhempään. Loput 46 prosenttia ei nähnyt tarpeen muuttaa herätysaikaa. Siitä huolimatta keskustelussa ovat äänessä lähinnä nykymeiningin kannattajat.

Ratkaisuna univajeeseen nimimerkki HaMi vinkkaa jutun verkkokeskustelussa myös toisinpäin: "Koisimaan tuntia aikaisemmin, kun ei kasarmilla ole iltaisin mitään tekemistä."

Monet muistuttavat niin jutun verkkokeskustelussa kuin Keskisuomalaisen Facebook-sivullakin, että kyllä muillakin on aikaisia herätyksiä.

"Joka aamu herään klo 3:45 ja tuon jälkeen painan 10km töihin fillarilla säällä kuin säällä...kyllä se herääminen aina väsyttää, mutta niin sitä vain pikkuhiljaa piristyy...Tuommosta ulinaa kukaan jaksa. Ylös Sieltä!", patistaa Weijo Jokinen.

Samoilla linjoilla on Krista Ketola: "Minäkin herään klo 5.25 ja menen sairaalaan leikkausosastolle töihin. Miksei kukaan ole kiinnostunut minun keskittymiskyvystäni ja jaksamisestani..."

Varusmiesten arjesta on tietty karaiseva epämukavuus päässyt lipsumaan, voi päätellä muutamista Facebook-kommentoista.

"Siinä vaiheessa kun meidän pojat saadaan sängystä ylös niin venäläiset on päässy jo Turkuun asti", heittää Toni Nieminen. Tätä huolta helpottamaan Timo Töyrylä esittää seuraavaa: "Nyt diplomaatit duuniin ja neuvottelemaan, että venäläiset hyökkäisivät vasta aamuseitsemän jälkeen!"

Harri Savela toteaa, että "Kyllä armeijassa pitäs sitä selkärankaa olla kasvattamassa eikä mitää pullamössöpoikia." Marko Koivusalo epäilee, että "Kohta siel on jo äiti mukana..."

Monen kommentin perässä on kuitenkin iloisia hymiöitä osoittamassa, että varusmiesten nukkumista kommentoidaan ainakin osin huumorimielellä.

Muutamat muistuttivat myös siitä, että vaikka Partinen olettaa, ettei uni tule minuutissa, rankan päivän päätteeksi se usein kyllä tulee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vaarallinen ilmiö havaittu varuskunnissa – helppo kikka auttaisi heti