Lukionsa ainoa ylioppilas nosti opinahjonsa kolmen kärkeen – muut parhaat lukiot Espoossa ja Helsingissä

Ella Rokkonen kirjoitti ylioppilaaksi Utsjoen saamelaislukiosta.

Utsjoen saamelaislukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Ella Rokkonen nosti koulunsa tilastokärkeen. Ylioppilastutkintolautakunnan tilasto kertoo, että saamelaislukio oli tänä vuonna kolmanneksi paras pakollisten aineiden keskiarvolla mitattuna.

Ella Rokkonen oli tänä keväänä saamelaislukion ainoa ylioppilas. Tavallisesti koulusta kirjoittaa noin viisi-kuusi ylioppilasta vuosittain.

– En olisi uskonut, että minulle tulisi näinkin hyvät paperit, sanoo Rokkonen.

Rokkonen kirjoitti viisi ainetta: suomen äidinkielenä, englannin, ruotsin ja terveystiedon sekä pohjoissaamen vieraana kielenä. Äidinkielestä hän sai magnan eli kolmanneksi parhaan arvosanan, muista toiseksi parhaan eli eximian.

Ella Rokkonen on kotoisin Lieksasta. Hän hakeutui Utsjoelle ensin lyhyelle tutustumisjaksolle, mutta päätyi opiskelemaan siellä koko kolmannen lukiovuoden.

– Tykkään suomalais-ugrilaisista kielistä. Ajattelin, että lähden opiskelemaan saamea, kertoo Rokkonen.

Suomalais-ugrilainen kielentutkimus tuntuu edelleen houkuttelevalta. Seuraavat kaksi vuotta Rokkonen aikoo kuitenkin opiskella käsitöitä Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa Inarissa.

– En vielä tiedä, mihin yliopistoon pitäisi mennä, sanoo Rokkonen.

 

Pieni lukio on menestynyt ennenkin

 

Saamelaislukion apulaisrehtori Eeva Vallittu kertoo, että opetus lukiossa on pääosin suomenkielistä. Pohjoissaame on mahdollista valita joko äidinkieleksi tai vieraaksi kieleksi.

– Peruskoulussa opetus on saamenkielistä, mutta lukion saamenkielisiä aineenopettajia ei juuri ole, kertoo Vallittu.

Ella Rokkonen ei ole ensimmäinen eikä viimeinen, joka on tullut Utsjoen saamelaislukioon muualta Suomesta. Pääosa oppilaista on kuitenkin oman kunnan nuoria. Tällä hetkellä lukiossa on 13 oppilasta. Suurin oppilasmäärä on Vallitun mukaan ollut 46.

– Pienessä lukiossa on mahdollista keskittyä oppilaisiin. Meillä on ennenkin saatu hyviä arvosanoja, sanoo Vallittu.

 

Espoo ja Helsinki tilaston kärjessä

 

Pakollisten aineiden keskiarvon perusteella paras oli tänä keväänä espoolainen Etelä-Tapiolan lukio, ilmenee Ylioppilastutkintolautakunnan tiedoista. Toiseksi parhaiten kirjoitettiin Ressun lukiossa Helsingissä.

Etelä-Tapiolan lukio oli paras myös viime vuoden kevään ylioppilaskirjoituksissa. Seuraavaksi parhaiten menestyivät Ressun lukio ja Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu.

Ylioppilaskirjoituksissa oli tänä keväänä runsaat 40 000 kokelasta. Heistä kuusi sai kahdeksan laudaturia.

STT tekee julkaistujen koulukohtaisten tulosten perusteella myöhemmin oman vertailunsa, joka ottaa huomioon opiskelijoiden lähtötason.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.