Lukiovertailu: Näin pärjäsivät Keski-Suomen lukiot

Hankolainen Hangö Gymnasium säilytti ykkössijansa STT:n lukiovertailussa, jossa otettiin huomioon kevään ja syksyn ylioppilaskirjoitusten lisäksi opiskelijoiden lähtötaso. Hankolaislukio oli paras myös vuosi sitten syksyllä, kun STT teki vastaavan vertailun ensimmäistä kertaa.

Toiseksi vertailussa sijoittui Valtimon lukio Pohjois-Karjalasta ja kolmanneksi Savukosken lukio Lapista.

Keskisuomalaisen levikkialueen lukioista parhaiten sijoittui Karstulan lukio (11.). Ähtärin lukio oli vertailussa sijalla 18, Kuhmoisten yhtenäiskoulun lukio sijalla 61 ja Jyväskylän Lyseon lukio sijalla 128.

Hankolaislukio säilytti sijoituksensa kevään kirjoittajien ansiosta, sillä tänä syksynä kirjoittajia ei ollut yhtäkään. Myöskään Valtimon ja Savukosken lukioissa ei ollut syksyllä valmistuvia abeja.

Koulujen sijoitukset saattavat vaihdella paljon, kun vuosia verrataan toisiinsa. Kouluista vain neljä ylsi kärkikymmenikköön kahtena vuonna peräkkäin, kun taas osan sijoitus muuttui useilla kymmenillä. Etenkin listan keskivaiheille sijoittuvien koulujen välillä erot voivat olla erittäin pieniä. Sijoitukset heittelevät varsinkin pienissä kouluissa herkästi, ja siksi pieniä kouluja sijoittuu paljon sekä listan kärki- että häntäpäähän.

Näin vertailu tehtiin

–Medioiden tekemät lukiovertailut perustuvat yleensä vain ylioppilaskirjoitusten tuloksiin. STT:n vertailussa huomioidaan myös opiskelijoiden lähtötaso.

–Tuoreessa vertailussa lähtötaso saatiin syksyllä 2010 lukion aloittaneiden peruskoulun päättötodistusten keskiarvoista. Niistä laskettiin koulukohtaiset keskiarvot.

–Lähtötasoa verrattiin kevään ja syksyn neljän pakollisen yo-kokeen tuloksiin lukioittain. Vertailua varten yo-tulokset muutettiin kouluarvosanoiksi.

–Vertailusta näkee, kuinka paljon arvosanat muuttuvat lukion aikana. Käytännössä arvosanat laskevat, koska hyvien arvosanojen saanti on vaikeampaa yo-kokeista kuin peruskoulusta. Vertailussa ensimmäiseksi sijoittuu koulu, jossa arvosanat heikkenevät muita vähemmän.

–Tuloksia verrattiin keskivertokoulun tuloksiin. Näin keskimääräistä paremmin pärjänneiden koulujen muutosluvuista saatiin grafiikkaa varten positiivisia.

–Muutosluvut on grafiikassa pyöristetty, joten jotkin koulut näyttävät menestyneen keskenään yhtä hyvin. Ilman pyöristystä koulujen välillä voi olla pieni ero.

–STT teki vastaavan vertailun ensimmäisen kerran vuosi sitten syksyllä. Viime keväänä STT:n vertailussa olivat mukana vain kevään kirjoittajat.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .