Lukuisiin liikennerikoksiin syyllistynyt jyväskyläläispoika sai moponsa takaisin hovioikeudessa

Vaasan hovioikeus on päättänyt palauttaa toistuviin liikennerikoksiin syyllistyneelle 17-vuotiaalle jyväskyläläispojalle tältä takavarikoidun mopon.

Keski-Suomen käräjäoikeus oli päättänyt mopon takavarikoinnista viime maaliskuussa, kun poika oli jäänyt kiinni kortitta ajosta 11 kertaa puolentoista vuoden sisällä ollessaan 15–16-vuotias. Hän oli myös syyllistynyt törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja ajoneuvorikkomuksiin. Poika oli muun muassa ajanut viritetyllä mopollaan poliisia pakoon 90 kilometrin tuntivauhdilla 40 ja 50 kilometrin rajoitusalueella.

Hovioikeudessa poika vaati rikoksentekovälineenä takavarikoidun mopon palauttamista. Valituksen perusteena oli muun muassa, että poika oli ajanut mopoa selvin päin. Valituksessa myös perusteltiin, että menetettäväksi tuomittu mopo on täysin tulottoman pojan arvokkain esine, eikä hän kykene suorittamaan hänelle tuomittua sakkorangaistusta muuten kuin myymällä mopon. Viimeisimmässä käräjätuomiossaan poika oli tuomittu 340 euron sakkoihin.

Hovioikeus painotti, että rikoksentekovälineen menetetyksi tuomitsemisen tarpeellisuutta on tarkasteltava erityisesti rikosten ehkäisyn näkökulmasta. Ratkaisussaan hovioikeus katsoi, että pojan rikoksissa oli niiden suuresta määrästä huolimatta kyse ennemminkin nuoruuden ymmärtämättömyydestä kuin harkitusta, piittaamattomuutta osoittavasta rikosten uusimisesta.

– Voidaan olettaa, että varttumisensa myötä vastaaja ymmärtää korjata käyttäytymistään ja pidättäytyä samankaltaisesta menettelystä, hovioikeuden tuomiossa todetaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .