Lumeton alkutalvi ei vienyt Lapin matkailuyrittäjien uskoa kasvuun

Lapin lauha ja lumeton talven alku on pannut matkailuyrittäjien hermot koetukselle. Viime viikonloppuna satanut vajaan parinkymmenen sentin lumipeite auttoi kuitenkin niin paljon, että matkailuala uskoo edelleen koko kauden kääntyvän kasvuun.

–  Pääkausi alkoi tällä viikolla, ja lunta tuli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kuitenkin niin paljon, että voin sanoa meidän selvinneen säikähdyksellä. Jos olosuhteet olisivat jatkuneet samanlaisena tulevalle viikonlopulle, niin edessä olisi ollut jo isompia haasteita, kertoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Lumesta iloitsee myös Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma.

–  Eilen saatiin ladut auki, ja tänään jatketaan niiden tekemistä. Mäet avattiin viime viikonloppuna, ja uskonpa että moottorikelkka- ja koiravaljakkosafaritkin ovat päässeet liikkeelle, Haarma luettelee.

"Ei pelkkää postikorttimaisemaa"

Sekä Haarma että Kärkkäinen kehuvat yrittäjien valmiutta muuttaa nopeasti suunnitelmia ja keksiä uutta tekemistä luonnossa, vaikka lunta ei ollutkaan. Ratkaisuiksi löydettiin muun muassa retkiluistelu ja leveärenkaiset läskipyörät.

–  Läskipyöräreitit ovat meille ympärivuotinen tuote. Ei haittaa, vaikka tulee parikymmentä senttiä lunta, pyörä kulkee ihan yhtä hyvin silloinkin. Retkisuistelukausihan on taas Lapissa yleensä verrattain lyhyt, koska lumet tulevat heti, kun järvet jäätyvät. Nyt oli pitkä pätkä hirveän hyvää retkiluistelukautta, mihin yritykset reagoivat hienosti ja hankkivat luistimia, Haarma sanoo.

Kärkkäinen puolestaan kertoo yrittäjästä, joka keksi viedä matkailijat myrskyävään metsään, missä ihasteltiin luonnonvoimien myllerrystä todella synkässä kaamoksessa.

–  Se oli heille erittäin vahva elämys. Siitä tuli itsellenikin mieleen, että luonto itsessään kaikessa muodossaan tarjoaa kyllä voimakkaan elämyksen. Ei sen tarvitse aina olla pelkkää postikorttimaisemaa.

Kasvu edelleen tavoitteena

Toki lumettomuus ehti jo vaikuttaa ainakin Britanniassa, missä iltapäivälehdet nimesivät lumettoman Lapin räväkästi "paskamaaksi". Haarma myöntää, että muutamia sellaisia tilauslentoja peruttiin, jossa paikan päälle olisi tultu vain päiväksi eikä lunta voitu taata.

– Paikan päällä en ole kuullut matkailijoilta mitään negatiivista palautetta. Brittilehdistön tyyli nyt on usein sellainen, että asioita ylidramatisoidaan.

Lumettomasta alkukaudesta huolimatta Lapissa uskotaan edelleen, että matkailukaudesta tulee viime vuotta parempi, koska ennakkovarauksiakin on viime vuotta enemmän.

–  Vaikka alkutalvi olikin vähän erikoinen, niin kyllä me odotetaan Rovaniemen korkeudella kovaa kasvua, aina tuonne 5–10 prosentin välille, Kärkkäinen uskoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.