Lumi sotkenut retkiluistelijoiden suunnitelmia – kaksi kuukautta kestänyt sesonki päättyi lumisateeseen

Suomen Retkiluistelijoiden retkenvetäjä Tommi Lahtonen kertoo, että retkiluistelusesonki on ollut tänä talvena poikkeuksellisen pitkä. Järvien jäillä on luisteltu Keski-Suomessa kahden kuukauden ajan, marraskuusta lähtien.

– Jäät ovat olleet hyvässä kunnossa, suhteellisen sileät ja tarpeeksi paksut, Lahtonen sanoo ja kertoo, että koko Päijänne on jäätynyt.

Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin retkiluistelijoiden kannalta huono. Luistelemaan ei ole pystynyt viikkoon, sillä järvillä on liikaa kinostunutta lunta.

– Viimeisen kerran kävimme porukan kanssa luistelemassa torstaina. Sen jälkeen on satanut liikaa lunta.

Lumi haittaa luistelua, sillä luistin tökkää kinokseen. Nyt retkiluistelijat odottavat, että sää lämpiäisi plussan puolelle ja rupeaisi kunnolla tuulemaan.

– Jos näin kävisi, viikonloppuna saattaisi päästä taas järven jäälle luistelemaan. En kuitenkaan usko, että näin käy, Lahtonen arvioi.

Retkiluistelu vaatii tietämystä

Retkiluisteluharrastuksessa on tärkeää Lahtosen mukaan se, että tietää mitä tekee. Jää ei ole ikinä täysin luotettavaa. Aina löytyy vaarallisia paikkoja.

– Pitää osata väistää salmet ja virtauspaikat, joissa jää on ohutta. Päijänteellä esimerkiksi Kärkistensalmi on vaarallinen paikka. Sinne ei kannata mennä ilman kokemusta ja hyviä välineitä, Lahtonen valistaa.

Retkenvetäjän mukaan Päijänne on yksi parhaista paikoista retkiluisteluun. Siellä sesonki on yleensä pitkä. Tuomiojärvellä ei ole pystynyt tänä talvena luistelemaan kinostuneen lumen takia.

Välineistä retkiluistin on aivan ehdoton.

– Sillä pääsee kovempaa kuin hokkarilla, ja railot ei haittaa luistelua niin paljoa, Lahtonen sanoo.

Retkiluistelun kevätsesonki saattaa kestää jopa huhtikuuhun asti, mikäli yöpakkasia riittää.

Lahtonen ennakoi, että auratuilla järven jäillä tullaan näkemään paljon retkiluistelijoita niin kauan kuin hoitamattomille luonnonjäille ei pääse luistelemaan. Tilanteet voivat kuitenkin muuttua.

Jyväskylässä hoidettuja luonnonjäitä luistelijoille on Jyväsjärven lisäksi myös Vesankajärvellä ja Päijänteellä Nenäinniemen kärjessä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .