Lumikasat tukkivat jalkakäytävän Viitaniemessä, aurausvastuu puhuttaa: "En tiedä itkeäkö vai nauraako..."

Jyväskylässä satoi kuluneena talvena paljon lunta, mikä hankaloitti paikoin aurausta. Keskisuomalaisen lukija on kummastellut lumenaurausta Jyväskylän Viitaniemessä, jossa tilanne kärjistyi ongelmaksi asti Aatoksenkadulla.

Kuten lukijan lähettämästä kuvasta ilmenee, on Aatoksenkadun jalkakäytävä kadonnut lähes tyystin lumikuorman alle.

– On ollut haastavaa kävellä liikenteen seassa. Toivon, että kaupunki ottaisi takaisin jalkakäytävien hoitovastuun kun taloyhtiöt eivät sitä tee. Laskuttakoon (kaupunki) taloyhtiöitä, kun ne vaan säästävät kustannuksia nyt kun (auraus) on heidän vastuullaan, lukija kirjoittaa kuvan saatteeksi.

– En tiedä itkeäkö vai nauraako tilanteelle, hän jatkaa.

Kaupunki muistuttaa kiinteistöjä

Vs. katupäällikkö Jukka Piispanen kertoo, että kaupunki kyllä muistuttaa kiinteistöjä, jos ne eivät tiedä tai hoida laissa määrättyä velvollisuuttaan jalkakäytävän talvihoidosta.

– Lähes kaikki kiinteistöt hoitavat sen hyvin, joskin jalkakäytävien eriaikainen hoito tuottaa jonkin verran vaihtelevaa laatua liikkujille.

Kaupunki lähettää vuosittain muistutuksen yksittäisille kiinteistöille.

– Yleensä syynä on tietämättömyys, ja kiinteistöt ottavat niistä hyvin opikseen. Toivottavaa olisikin, että puutteista ilmoitettaisiin kaupungille, joka edelleen huomauttaa niistä taloyhtiötä. Näin haitta jää mahdollisimman lyhyeksi, Piispanen sanoo.

Jalkakäytävien talvihoidon ottamista kaupungin tehtäväksi harkittiin viimeksi vuonna 2014. Silloisen valtuustopäätöksen mukaisesti kaupunki vastaa kiinteistöjen talvihoitovelvoitteesta omakoti- ja paritalokiinteistöjen osalta kustannuksellaan.

– Näin jalkakäytävän raskaat lumityöt eivät kohdistu yksittäisille asukkaille. Järjestely myös mahdollistaa vanhusten asumisen mahdollisimman pitkään omassa kodissa, Piispanen sanoo.

Asunto-osakeyhtiöiden osalta aurausvaatimusta ei katsottu kohtuuttomaksi, joten siltä osin Jyväskylässä noudatetaan lain mukaista vastuunjakoa.

Juttuun on tehty oikaisu. Pääset lukemaan oikaisun tästä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .