Lumin ja Pyryn minikaksioista kuuluu sirkutusta, kitinää ja haukuntaa

Pandat pääsevät ulkotarhaan vasta helmikuussa karanteenin päätyttyä.

Kymmeniä kiloja bambua, sirkutusta ja hajuviestejä, joita ihmiset eivät havaitse. Ähtäriin akryylilaatikoissa kuljetetut pandat olivat perjantaina ehtineet totutella vuorokauden verran uusiin asuinoloihinsa sekä tutustua toisiinsa lähimmillään noin neljän metrin etäisyydeltä. Lumi ja Pyry saivat eläintarhassa alkuun omat minikaksionsa, joissa ne oleilevat omissa oloissaan. Kaksioiden eteen aukeaa parinsadan neliön sisätarhat, joissa ne voivat jaloitella ja napsia bambua.

– Pyry on syönyt bambua jo varmaan parikymmentä kiloa, Lumi pieniruokaisempana vähän vähemmän, kertoo pandoista vastaava eläinlääkäri Heini Niinimäki Ähtärin eläinpuistosta STT:lle.

Bambun ja porkkanoiden lisäksi "meikkisilmät" saavat joka päivä itse leivottua, muun muassa maissi- riisi- ja soijajauhoa sekä kananmunaa sisältävää kakkua.

– Niille joka päivä on kakkupäivä. Se on lisuke bambun rinnalle, jotta ne saavat riittävästi kivennäisaineita ja proteiinia.

Kommunikointia kaltereiden takaa

Lumi ja Pyry ovat haju- näkö- ja kuuloyhteydessä toisiinsa kalteriaitojen takaa kaksioidensa käytäviltä. Hajut ovat pandoille kommunikointitavoista tärkein, mutta ne myös ääntelehtivät toisilleen.

– Ääniä on erilaisia, sirkutusta, haukkumista ja narisevaa kitinää, jolla ne ilmaisevat, että "nyt jotain pitäisi tapahtua". Ne kitisevät esimerkiksi, jos kakku on niiden mielestä myöhässä, Niinimäki kuvailee.

Samaan tilaan pandakaksikko päästetään vasta kiima-aikana.

Pandojen hyvinvoinnille kaikkein tärkeintä on oikea ravinto sekä lajityypillisen käyttäytymisen tarpeet täyttävä ympäristö. Pandojen bambumaku ei esimerkiksi ole yhtenäinen, mutta Niinimäen mukaan näyttäisi siltä, että Lumille ja Pyrylle tarjottu bambu näyttää maistuvan. Sisätarhoihin kiinalaiskaksikolle on rakennettu juoksevat purot ja pienet altaat sekä kiipeilypaikkoja luontaisen ympäristön luomiseksi.

Pandojen on määrä olla Ähtärin eläinpuiston vetonaula vuosia tästä eteenpäin. Ne elävät luonnossa noin 20-vuotiaiksi, vankeudessa hieman pidempään.

Kansa toivotti Lumin ja Pyryn tervetulleiksi – Vihdoin perillä!

Pyry-panda pani heti bambuksi, kun laskeutui Suomeen – katso lutuinen kuvasarja

Lumin ja Pyryn matka etenee kellien ja nukkuen – Eläinlääkäri: Kaikki hyvin

Kiinalaispandat tulivat median nähtäville rajamuodollisuuksien jälkeen – katso kuva

Pandakarhuja kuljettanut lentokone on laskeutunut Helsinki-Vantaalle

Tausta: Panda on sinetti hyville suhteille Kiinan kanssa

Uusimmat

Kotimaa

Yle: Poliisi kiinnittää tänä kesänä erityistä huomiota festivaalien turvatoimiin

Eurooppaan mahtuisi lisää vauvoja – Alhainen syntyvyys ei ole kuitenkaan suurin uhka talouskehitykselle

Punkkitautien määrä on moninkertaistunut, mutta hysteriaan ei ole syytä – "Yksi purema 50:stä johtaa todettavaan sairauteen"

Jo puolella Suomen lapsiperheistä on yksityinen sairauskuluvakuutus

Ovensuukyselyt povaavat Irlannin pääministeripuolueelle eurovaalivoittoa

Karannutta koiraa pyydystäneet ihmiset katkaisivat junaliikenteen Helsingissä – "Erittäin huono idea mennä junien sekaan juoksentelemaan"

Jännittävä lätkämatsi nostaa sydänpotilaiden verenpaineet kattoon – Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksessä tärkeä peli voi näkyä yllättävällä tavalla

Päiväkodin johtaja sai kärsiä, kun jyväskyläläisäiti hermostui perheestä tehdystä lastensuojeluilmoituksesta – pikaistuksissa kirjoitetusta viestistä sakkoja

Kyllä tästä maisterille seppele syntyy – yliopiston promootion juhlallisuudet alkoivat

Vanhat koulurakennukset joutuivat jälleen ilkivallan kohteeksi Tikkakoskella – katso karut kuvat spraymaalilla sotketuista seinistä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.